Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες, που έχουν εγκλωβιστεί από την Κυριακή, στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο στη Χιλή, μετά την ακύρωση ή την καθυστέρηση των πτήσεών τους και την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις αρχές εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες τη χώρα.

Οι διάδρομοι του κύριου τερματικού του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Χιλής είχαν μετατραπεί σε κοιτώνες, καθώς πολλοί επιβάτες κοιμούνταν στο έδαφος, ενώ άλλοι περίμεναν σε πολύ μεγάλες ουρές στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών για να πληροφορηθούν για την πτήση τους, σύμφωνα με το AFP.

Εκατοντάδες αναχωρήσεις ακυρώθηκαν ή αναπρογραμματίστηκαν μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώνονται στο Σαντιάγο από την Παρασκευή, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άνθρωποι.

«Είμαστε εδώ εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν ξέρουμε τίποτε για τις πτήσεις μας», δήλωσε μια Περουβιανή φοιτήτρια, η οποία βρισκόταν στη Χιλή για ένα επιστημονικό συνέδριο για τα δάση μαζί με 120 άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να περιμένουμε σε μεγάλες ουρές για να μάθουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε αν οι κινητοποιήσεις θα χειροτερεύσουν», πρόσθεσε.

«Λόγω της σημερινής κατάστασης στο Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις της Χιλής, ο όμιλος LATAM Airlines αναγκάστηκε να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του από το αεροδρόμιο του Σαντιάγο μεταξύ των 19:00 χθες και των 10:00 σήμερα» Δευτέρα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η κύρια λατινοαμερικάνικη αεροπορική εταιρεία, η οποία διατήρησε ωστόσο δύο πτήσεις για την Λίμα και μια για τη Μαδρίτη.

Η χιλιανή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους JetSmart ανακοίνωσε επίσης την ακύρωση 11 εσωτερικών πτήσεων και μιας πτήσης προς τη Λίμα και τον αναπρογραμματισμό περίπου 20 άλλων. Την ίδια ώρα η Sky Airline ακύρωσε 20 πτήσεις.Tέλος, και πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την καθυστέρηση των αεροπορικών συνδέσεών τους.