Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών, που ξεκίνησε τον Μάϊο του 2019 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ρόδου, «Ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Για την επόμενη ημέρα, απαιτείται η διαμόρφωση κατευθύνσεων και η υλοποίηση άμεσων δράσεων, με την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου με όραμα. Το ζητούμενο στο πλαίσιο κατάρτισης του σχεδίου, είναι η χάραξη στρατηγικής ωριμότητας, που θα εξασφαλίσει επιτυχημένη πορεία για το μέλλον. Όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα».

Ακόμη, πρόσθεσε:« Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία.Βοήθησε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, προσέφερε καλές θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προοπτική.Αυτός είναι ένα πρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση της δυναμικής του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ το τελευταίο τρίμηνο έχει κάνει ένα κύκλο επαφών με συναρμόδιους υπουργούς, για τη διευθέτηση θεμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων, έχει εισηγηθεί τη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, την κατάργηση του φόρου διαμονής, την αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των προορισμών, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Όλα αυτά και άλλα περισσότερα, συνθέτουν το παζλ των ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση των επενδύσεων, ο ΣΕΤΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός απλού και φιλοεπενδυτικού χωροταξικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα φθάνει σε επίπεδο ορίων των Δήμων, τα λεγόμενα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, με συγκεκριμένες χρήσεις γης, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».