Στην μετάθεση του πιλότου, ο οποίος εντόπισε τα προβλήματα που εμφάνιζε το σύστημα ελέγχου του Boeing 737 MAX προχώρησε η αμερικάνικη εταιρία.

Ένας από τους δύο πιλότους τεχνικών δοκιμών της Boeing Co που περιέγραψε ατέλειες σε ένα κρίσιμης σημασίας σύστημα ελέγχου πτήσης για το Boeing 737 MAX, σύμφωνα με μηνύματα που είχαν αποσταλεί το 2016 και διέρρευσαν, μετατέθηκε σε νέα θέση εντός του αμερικανικού κατασκευαστή αεροσκαφών, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά για την υπόθεση αυτή.

Οι τιμές των μετοχών της Boeing κατέγραψαν σημαντική μείωση μετά την δημοσιοποίηση (18 Οκτωβρίου) των μηνυμάτων μεταξύ του πιλότου Πάτρικ Γκούσταβσον και του τότε υπεύθυνου πιλότου τεχνικών δοκιμών της Boeing, Μαρκ Φόρκνερ.

Τα σχόλια του Φόρκνερ που από τότε, εγκατέλειψε την Boeing, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερωτήσεων τις οποίες έθεσαν τα μέλη του Κογκρέσου στις ακροάσεις που έγιναν προς τα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας, ενώ είχαν χαρακτήρα αποδείξεων για την γνώση που είχε η Boeing (προγενέστερα των δύο δυστυχημάτων τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019) σχετικά με το προβληματικό λογισμικό ελέγχου πτήσης του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ.