Ένα εκτενές αφιέρωμα στην Ιο δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian. Η αρθρογράφος που υπογράφει το κείμενο, ονομάζεται Zουλιέτ Ριξ και γεμάτη θαυμασμό γράφει για το μεγαλείο του τόπου και την επίσκεψή της στο νησί που βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, πράγμα το οποίο τονίζει και η ίδια στο κείμενό της.

«Η Ίος βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Σαντορίνη, ενώ είναι ευρέως γνωστή για τα ξέφρενα πάρτι που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι νεαροί τουρίστες που καταφτάνουν εκεί από ολόκληρο τον κόσμο. Στο νησί όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Κι αυτή έχει σχέση με την απίστευτη ηρεμία και γαλήνη που εκπέμπει ο τόπος σε όσους επιλέξουν να τον επισκεφθούν», αναφέρει η Ριξ.

Μάλιστα, επισημαίνει πως ένας από τους λόγους που η Ίος διατηρεί την αυθεντικότητά της έχει να κάνει με το ότι δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Αν κάποιος θέλει να φτάσει εκεί αεροπορικώς, μάλλον θα πρέπει να επιλέξει σαν προορισμό την Σαντορίνη και μετά να μεταβεί στο νησί με το φέρι.Η αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα ποιητή Όμηρο και στη σημασία του ονόματος του. Σχολιάζει επίσης πως όσοι επιλέγουν την έντονη ζωή, μπορεί να έχουν αδυναμία στη χώρα, ωστόσο υπάρχει και το κομμάτι εκείνο που ενδείκνυται για όσους προτιμούν την γαλήνη του Αιγαίου.

Η Ριξ γράφει για ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά που έχουν ανεβάσει το επίπεδο του νησιού, χωρίς αμφιβολία. Πρόκειται για το «Pathos Sunset Lounge», που διαθέτει μπαρ, εστιατόριο και κλαμπ. Οι ιδιοκτήτες του, Άγγελος Μιχαλόπουλος και η σύζυγος του Βάσω, αγαπούν από καρδιάς τον τόπο και γι′ αυτό άλλωστε αποφάσισαν να χτίσουν και την συγκεκριμένη επιχείρηση εκεί. Και οι ίδιοι όμως δεν θα ήθελαν με τίποτα το νησί να γίνει σαν την Μύκονο και την Σαντορίνη.

Tα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το ζεύγος έχει αγοράσει πάνω από το 1/4 του νησιού διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της γης και επενδύοντας εκατομμύρια σε αυτό. Η εταιρεία του κ. Μιχαλόπουλου έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο κομψά μπαρ στο νησί. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Το πέντε αστέρων, «Calilo», που άνοιξε πρόσφατα και η «Αγκαλιά» προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος τουριστών.

Το νέο τουριστικό θέρετρο βρίσκεται σε μια παραλία 1.000 στρεμμάτων. Είναι χτισμένο από πέτρα και γύρω του υπάρχουν δεκάδες ελαιόδεντρα, ενώ σύμφωνα με τον Guardian, είναι σχεδιασμένο με βάση τα γούστα του ιδιοκτήτη του, Άγγελου. Οι περισσότερες από τις τριάντα σουίτες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, ενώ η μεγάλη εξωτερική οδηγεί στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο.

Τέλς, η Ριξ γράφει μεταξύ άλλων και για το αρχαιολογικό μνημείο του Σκάρκου που παρά την φήμη του ως ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά αξιοθέατα των Κυκλάδων, συνήθως δεν προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Σχολιάζει για την περιήγησή της στη χώρα με τις μικροσκοπικές εκκλησίες και τα στενά παραδοσιακά δρομάκια.

Όσο για τις τιμές που κυριαρχούν στο νησί, ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει τα εξής: «Υπάρχει χώρος για όλους εδώ. Από τα πολυτελή καταλύματα, μέχρι τα πιο φθηνά, που επιλέγουν κυρίως οι νέοι, και κοστίζουν 20-30 ευρώ τη βραδιά. Το ίδιο ισχύει και για τις ταβέρνες». «Δεδομένου ότι είναι ο άνθρωπος που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του νησιού, ελπίζουμε πως έχει δίκιο», σχολιάζει η αρθρογράφος κλείνοντας.