Ουρανοξύστες και παλιά σπίτια. Gay pride και ραβίνοι. Δύση και Ανατολή.
Clubbing μέχρι πρωίας και μικρά μαγαζιά με χούμους και κεμπάπ.

Κείμενο: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Tο Τελ Αβίβ είναι μια πολύ πρόσφατη πόλη, καθώς δημιουργήθηκε μόλις το 1909 γύρω από την περιοχή της Γιάφα. Δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, είναι χτισμένο παραλιακά, με μια παραλία καθαρή και με νερά Μεσογείου, άρα άκρως εκμεταλλεύσιμη για μπάνιο, ηλιοθεραπεία και water sports για όσους αγαπούν το surfing.


Είναι αρκετά σύγχρονο, με πολλή νυχτερινή ζωή, αρκετά «δυτικό» και open-minded. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι πρόκειται και για την πιο gay friendly πόλη παγκοσμίως.

Αξιοθέατα


Old Jaffa: Στο τέλος της παραλίας εκτείνεται η παλιά πόλη του Τελ Αβίβ με το λιμάνι της. Εκεί, μυρίζει πιο πολύ «Ανατολή». Περιπλανηθείτε στο λιμάνι, στα στενά, στις πλατείες της και απολαύστε το flea market της (το Σάββατο είναι κλειστό).

Carmel Market: Η μεγαλύτερη αγορά στο Τελ Αβίβ, με φρούτα, γλυκά, ψάρια, κρέατα, φορέματα, κ.ά. Λειτουργεί κάθε μέρα μέχρι τις 6 περίπου και είναι κλειστή Σάββατο.

Η περιοχή γύρω από το Carmel Market είναι πολύ γραφική και ονομάζεται Kerem Hateimanim.
Neve Tzedek: Λίγο πιο κάτω από το Carmel Market, βρίσκεται μια ωραία, ανερχόμενη γειτονιά με γκαλερί, μοδάτα μαγαζιά και φουτουριστικό vibe.


Πάρκο HaYarkon: Οχι κάτι το φοβερό σαν πάρκο, αλλά αν έχετε χρόνο και διάθεση για περπάτημα, περιπλανηθείτε και απολαύστε τον ποταμό του.
Μουσεία: Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ και το Μουσείο της Εβραϊκής Διασποράς είναι πολύ ενδιαφέροντα.


Λεωφόρος Rothchild: Η λεωφόρος Rotchild είναι η καλύτερη επιλογή για βόλτα στο κέντρο της πόλης -και μάλιστα υπό σκιά, καθώς τα μεγάλα της δέντρα προσφέρουν δροσιά. Αριστερά και δεξιά θα βρείτε πολλά μαγαζιά για φαγητό, παγωτό ή καφέ, αλλά και τα κτήρια μόνο να χαζέψετε, αξίζει τον κόπο, καθώς γύρω από τη λεωφόρο εκτείνεται η λεγόμενη «Λευκή Πόλη» μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που ονομάζεται αλλιώς και Μπάουχαους του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για μια συνοικία όπου τα κτήριά της κατασκευαστήκαν την περίοδο 1920-1950 και είναι εντόνως επηρεασμένα από το κίνημα του μοντερνισμού.
Azrieli Center: Σε περίπτωση που θέλετε ψώνια από μαγαζιά που βρίσκουμε σε Mall, τότε το Azrieli Mall είναι ό,τι πρέπει για εσάς.


Sarona Market: Δέκα λεπτά από το Azrieli Mall, βρίσκεται μια ανερχόμενη αγορά που έχει αέρα Δύσης. Θα δοκιμάσετε κουζίνες από όλο τον κόσμο και θα δείτε πώς περνούν τα απογεύματά τους οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ.

Πρέπει να ξέρετε: Δυστυχώς, δεν λειτουργεί (σχεδόν) τίποτα από Παρασκευή απόγευμα μέχρι Σάββατο βράδυ, λόγω Shabbat. Το Σάββατο για τους Εβραίους είναι ημέρα στοχασμού, αφιερωμένη στην ανάπαυση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν λειτουργούν μαγαζιά, ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες συγκοινωνίες. Μάλιστα, ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, είναι η μόνη αεροπορική παγκοσμίως, που πετά έξι ημέρες την εβδομάδα, καθώς δεν πετάει το Σάββατο!

Φαγητό: Δοκιμάστε διαφορετικά ψωμιά, πίτες, hummus, falafel, kebab, shakshouka, ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, χαλβάδες και τον παραδοσιακό γύρο κοτόπουλο, shawarma.

Η Aegean Airlines πετάει προς το Τελ Αβίβ.