Ο όμιλος Air France-KLM επιταχύνει την ανανέωση του στόλου του και προχωρά σε παραγγελία 10 νέων Airbus A350-900 για την Air France, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα Airbus A380.

Όπως τονίζεται, με την απόφαση αυτή ο όμιλος Air France-KLM επιδιώκει τον εξορθολογισμό του στόλου και την στρατηγική της απλούστευσης, την ώρα που η KLM βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αυτή στον στόλο διηπειρωτικών πτήσεων, ο οποίος στο τέλος πρόκειται να αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη τύπου Boeing 777 και 787.

Στην Air France, αυτή η νέα παραγγελία θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών τύπου Α350 στα 38, συμπεριλαμβανομένων των τριών που ήδη έχουν παραδοθεί.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα για την Air France, η οποία ακολουθεί την ίδια στρατηγική απλούστευσης του στόλου. Ως αποτέλεσμα, το 2023 ο στόλος της Air France για τις διηπειρωτικές πτήσεις θα αποτελείται από 116 αεροσκάφη χωρισμένα σε τέσσερις μόνο οικογένειες: Airbus A330 και A350, και Boeing 777 και 787. Όπως και στην KLM, η κίνηση αυτή θα επιφέρει στην Air France μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, καθώς και την ευκαιρία να επιτύχει σημαντική οικονομία κλίμακας, χάρη κυρίως στη μείωση των πιστοποιήσεων των πιλότων σε μόλις τρεις έως το 2023: για τα Airbus A330/A350, για τα Boeing 787 και τα Boeing 777.

Αυτά τα αεροσκάφη νέας γενιάς θα αντικαταστήσουν τα Airbus A380 που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Air France και πρόκειται να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2022. Η άφιξή τους θα επιτρέψει στην εταιρεία επίσης να επιταχύνει την αντικατάσταση των Airbus A340 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A350-900 συνδυάζει οικονομικότερη απόδοση με μεγαλύτερη φροντίδα προς το περιβάλλον, αφού γίνεται χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων κατά 25% σε σχέση με τα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς, δηλαδή 2,5 λίτρα ανά επιβάτη ανά 100 χλμ., ενώ περιορίζεται κατά 40% το αποτύπωμα θορύβου. Τα A350-900 της Air France είναι εξοπλισμένα με μια άνετη και αθόρυβη καμπίνα, το τελευταίας γενιάς σύστημα ψυχαγωγίας Inflight Entertainment και WiFi για την άνεση των επιβατών.

«Ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός του στόλου του ομίλου Air France-KLM είναι απαραίτητος για την βελτίωση των οικονομικών και λειτουργικών αποδόσεών του» δήλωσε ο κ. Benjamin Smith, CEO του ομίλου. «Το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας της Airbus, το A350-900, είναι ένα αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων σε κάθε επίπεδο και είμαι πολύ χαρούμενος που για την Air France θα αποτελέσει ένα από τα διαμάντια του στόλου της, για την βελτίωση της οικονομικής και επιχειρησιακής απόδοσης της εταιρείας».

Η Anne Rigail, CEO της Air France δήλωσε πως «τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ήδη από την λειτουργία των Airbus A350 και είναι άριστα από κάθε άποψη: Από πλευράς ικανοποίησης των πελατών, από τις λειτουργικές αποδόσεις και από τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επενδύοντας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο, ο εκσυγχρονισμός του στόλου μας αποτελεί για εμάς το βασικό μοχλό επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 50% ανά επιβάτη ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2030».