Μια ακύρωση τελευταίας στιγμής σε μια πτήση μπορεί να δυσαρεστήσει τους περισσότερους επιβάτες όμως στην περίπτωση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για δημιουργία μιας αεροπορικής εταιρείας όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το 1984 η πτήση του Βρετανού δισεκατομμυριούχου με την αμερικανική αεροπορική American Airlines ακυρώθηκεκαι τον οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσει την Virgin Atlantic.
Οπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Μπράνσον επρόκειτο να ταξιδέψει στο ιδιωτικό του νησί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ώστε να συναντήσει τη σύντροφό του. «Ημουν έξω φρενών, διότι είχαν περάσει τρεις εβδομάδες από την τελευταία φορά που την είχα δει», ανέφερε ο Βρετανός μεγιστάνας στη συνέντευξή του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μπράνσον είχε σχηματίσει ήδη τεράστια περιουσία ως ιδρυτής του ομίλου Virgin, που δραστηριοποιείται σε πολλά επιχειρηματικά πεδία. Παράλληλα, είχε γίνει γνωστός για την εκκεντρικότητα και την περιπετειώδη ζωή του.

Χρησιμοποιώντας, επομένως, την πιστωτική του ενοικίασε αεροσκάφος, ώστε να εκτελέσει κανονικά την πτήση. Μάλιστα, ανησυχούσε ότι θα υπήρχε πιστωτικό όριο και ότι ενδεχομένως να μη γινόταν δεκτή η κάρτα, όπως δήλωσε ο Μπράνσον στη συνέντευξη στο CNBC.

Οταν διασφάλισε ότι το αεροπλάνο ήταν έτοιμο για απογείωση, δανείστηκε έναν μαυροπίνακα όπου και έγραψε περιπαικτικά: «Virgin Airlines εισιτήριο μιας διαδρομής για τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους 39 δολάρια». Ο Μπράνσον προσκάλεσε στο αεροπλάνο τους επιβάτες της πτήσης που είχε ακυρωθεί, όπως σημείωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του.

«Όταν φτάσαμε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, κάποιος είπε ότι «αν βελτιώσεις λίγο τις υπηρεσίες σου, τότε θα μπορούσες να μπεις στον κλάδο της αεροπορίας» συμπλήρωσε.
Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος πήρε τηλέφωνο στην αμερικανική Boeing λέγοντας: «Μόλις είχα μια κακή εμπειρία και σκέφτομαι να φτιάξω μία αεροπορική εταιρεία με το όνομα Virgin. Έχετε κανένα μεταχειρισμένο 747 σε έκπτωση;».

Ο Ρ.Τ. Γουίλσον, τότε εκπρόσωπος της Boeing, ο οποίος αρχικά αμφέβαλλε για το όνομα Virgin, επικοινώνησε έπειτα από λίγο καιρό με τον Μπράνσον. Οταν ο Γουίλσον πείσθηκε από την επιχειρηματική ιδέα του Βρετανού μεγιστάνα, συμφώνησε να του εκμισθώσει ένα αεροσκάφος 747 για ένα έτος, μέχρι να διαφημιστεί η νέα αεροπορική και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. «Ανταγωνιστήκαμε την British Airways, την PanAm, την TWA με τα εκατοντάδες αεροπλάνα τους», δήλωσε στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η φήμη του Μπράνσον ως τολμηρού, περιπετειώδους και εκκεντρικού πλουσίου διευκόλυνε τη διαφήμιση της εταιρείας κατά τη δεκαετία του 1980. Ο Μπράνσον κατάφερνε να τραβήξει τα βλέμματα, άλλοτε χρησιμοποιώντας αερόστατα, άλλοτε κατεβαίνοντας από ουρανοξύστες στο Μανχάταν χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και άλλοτε ανταλλάσσοντας φιλιά με τις τραγουδίστριες των Spice Girls.

Όπως αναφέρει η βρετανική αεροπορική στην ιστοσελίδα της, όσο η περιπετειώδης ζωή του Μπράνσον έφτανε στα πρωτοσέλιδα και στις τηλεοράσεις, ο κόσμος επέλεγε τη Virgin Atlantic, διότι είχε ταυτιστεί με το κυνήγι της περιπέτειας. Η προσωπικότητα του Μπράνσον ταυτίστηκε πλήρως με τη Virgin Atlantic. Συνεπώς, η διαφήμιση της αεροπορικής σε νέες αγορές ήταν πολύ πιο εύκολη, όταν ο Μπράνσον ήταν ήδη γνωστός εκεί.