Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς ποιος είναι ο λόγος που με την είσοδο μας στο αεροπλάνο τα φώτα είναι όλα ανοιχτά, ενώ πριν την απογείωση και την προσγείωση χαμηλώνουν.

Τι σίγουρο πάντως είναι ότι δεν συμβαίνει για να είναι πιο χαλαρωτική η διαδικασία της απογείωσης και της προσγείωσης για τους επιβάτες.

Ένας πιλότος αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο και σας τον αποκαλύπτουμε και εμείς.
Ο λόγος που η καμπίνα λοιπόν χρειάζεται να είναι σκοτεινή, έχει να κάνει με ένα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον Βρετανό πιλότο Patrick Smith, έτσι ώστε η κόρη του ματιού μας να έχει συνηθίσει το σκοτάδι και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα χρειαστεί το μάτι για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. «Ο χαμηλός φωτισμός κάνει τα μάτια σου να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην τυφλωθείς αν κάτι πάει στραβά και πέσει ξαφνικά όλο το σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την άλλη, το να μην σβήνουν τα φώτα πριν από την απογείωση και την προσγείωση έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο διακριτές οι πινακίδες έκτακτης ανάγκης, πράγμα που βοηθά τους επιβάτες να μην αποπροσανατολιστούν.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν πως το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι και γι’ αυτό ο χαμηλός φωτισμός βοηθά στο να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Φανταστείτε να είστε σε ένα άγνωστο φωτεινό δωμάτιο γεμάτο με εμπόδια και όταν κάποιος σβήνει τα φώτα και σας ζητά να βγείτε γρήγορα», λέει με νόημα ο Smith και καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτής της ενέργειας στο αεροσκάφος.