Aνεξήγητα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο, την Κυριακή προκάλεσε το θάνατο 9 ατόμων, μεταξύ των οποίων του Κόμπι Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του Τζιάνα.

Οι αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνιας ανέλαβαν τη διερεύνηση του δυστυχήματος επί τόπου, με αποστολή 18μελους ομάδας ειδικών.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της επιχείρησης διερεύνησης του δυστυχήματος, θα ελεγχθούν όλες οι παράμετροι: Χειρισμοί, η κατάσταση ετοιμότητας και διαύγειας του κυβερνήτη, πτητική καταλληλότητα του ελικοπτέρου, η δομική του αντοχή όπως και η κατάσταση των κινητήρων του.

Θα εξεταστούν επίσης τα μητρώα συντήρησης του ελικοπτέρου και το ιστορικό του κυβερνήτη. Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως δεν υπήρχε μαύρο κουτί διότι απλώς δεν υφίστατο λόγος να υπάρχει τέτοιου είδους καταγραφικό μέσον σε ένα ελικόπτερο-«ταξί». 

Ο πιιλότος Άρα Ζομπαγιάν

Το ελικόπτερο Sikorsky S-76B πετούσε μέσα στη χαμηλή νέφωση και την ομίχλη, τηρώντας τους κανόνες πτήσης «Special VFR» (Special Visual Flight Rules) δηλαδή πτήση με προσανατολισμό εξ όψεως, κατόπιν ειδικής άδειας από το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σκάφος πετά υπ’ ευθύνη του χειριστή, λόγω μειωμένης ορατότητας. Θεωρείται σπάνια η αίτηση για χορήγηση άδειας πτήσης αυτής της κατηγορίας, παρόλο που δεν αποκλείεται.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ και άλλα 8 άτομα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο John Wayne του Orange County, στην Καλιφόρνια, το πρωί της Κυριακής και ώρα τοπική 9:06. Με πορεία προς τα βορειοδυτικά, ο τελικός προορισμός ήταν η Ακαδημία Mamba Sports του Μπράιαντ, στο Νιούμπουρι Παρκ.

Τις τελευταίες στιγμές της πτήσης, το ελικόπτερο είχε αναπτύξει ταχύτητα 120-160 κόμβων. Κατόπιν άρχισε να κινείται πολύ πιο γρήγορα και να χάνει ύψος με εξίσου ταχύ ρυθμό -περί τα 5.000 πόδια ανά λεπτό. Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψαν τα μηχανήματα επικοινωνίας και εντοπισμού του ελικοπτέρου καταγράφηκαν στις 9:45.

Οι καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν, ο πιλότος ελέγχει την πορεία του ακολουθώντας ορόσημα του εδάφους, όπως πχ τους αυτοκινητοδρόμους σε ένα εύρος ορατότητας τουλάχιστον 1.500 μέτρων και σε ύψος όχι μικρότερο των 500 ποδών (153 μέτρα περίπου). Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να μένει εκτός νεφών.

Σύμφωνα με Αμερικανικά δημοσιεύματα τα σύννεφα ήταν τόσο πυκνά ώστε έκρυβαν την ακριβή θέση του βουνού. Στο οποίο τελικά συνετρίβη το ελικόπτερο, 41 λεπτά μετά από την απογείωσή του. Κατέπεσε σε απότομη πλαγιά. Το πλησιέστερο κατοικημένο σημείο είναι το οικοδομικό τετράγωνο 4200, στην οδό Las Virgenes του Καλαμπάσας.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι σημαντικό παράγοντα στην τραγική εξέλιξη της πτήσης του ελικοπτέρου έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες καθώς στο Λος Άντζελες την μοιραία Κυριακή επικρατούσε ομίχλη.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το ελικόπτερο που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο John Wayne με προορισμό το αεροδρόμιο Camarillo είχε πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο πάνω από 20 φορές από τα τέλη του 2018 αλλά την Κυριακή επέλεξε διαφορετική διαδρομή λόγω της χαμηλής ορατότητας.

Δείτε το γράφημα των Los Angeles Times:

Τρεις σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Τρεις σορούς από το ελικόπτερο που επέβαινε ο Κόμπι Μπράϊαντ ανέσυραν το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) οι υπηρεσίες που έχουν επιληφθεί με τη διαχείριση του δυστυχήματος.

Η έρευνα για τους υπολοίπους συνεχίζεται σύμφωνα με το Reuters όπως συνεχίζονται και οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή του Κόμπι Μπράϊαντ της 13χρονης κόρης του Τζιάνα, της προπονήτριάς της Κριστίνα Μόσερ, του προπονητή του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County Τζόνι Αλτομπέλι, της γυναίκας του Κέρι και της κόρης του Αλίσα.

Τα τελευταία θύματα που ταυτοποιήθηκαν ήταν η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια τής Τζιάνα και η μητέρα της Σάρα, καθώς και ο πιλότος Αρα Ζομπαγιάν.