Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι δεν έχει “καμιά ένδειξη πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά”, παρά τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι “το κατέρριψαν”.

“Αμερικανικό βομβαρδιστικό E-11A συνετρίβη σήμερα στην επαρχία Γάζνι, στο Αφγανιστάν”, έγραψε στο Twitter εχθές ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ. Το βομβαρδιστικό E-11Α είναι αεροσκάφος υποστήριξης των αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένο με επικοινωνιακό υλικό μεγάλης αξίας.

“Έρευνα διεξάγεται για τα αίτια της συντριβής αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι αυτή προκλήθηκε από εχθρικά πυρά”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι η κατάρριψη είναι πράξη των Ταλιμπάν. Είπε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στην επαρχία Γκαζνί και σκότωσε “πολλούς” Αμερικανούς, μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τα καμένα υπολείμματα ενός Bombardier E-11A.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1TVNews.af μετέδωσε ότι την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους ανέβαλαν οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο αεροπλάνο επέβαιναν αξιωματικοί της CIA.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροσκάφος “πετούσε σε αποστολή παρακολούθησης”.

“Το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών, καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, είναι νεκροί.

Ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης, Αρίφ Νούρι, δήλωσε ότι το αεροπλάνο φαίνεται να εκτελούσε πτήση μεταξύ της νότιας πόλης Κανταχάρ και της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η επαρχία Γκαζνί βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο τοποθεσιών.

Ο Νούρι είπε ότι τα σώματα δύο πιλότων βρέθηκαν στην τοποθεσία της συντριβής και ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε εντελώς. Δεν ανέφερε άλλα θύματα. Ο Νούρι δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν ανήκε στην Ariana Afghan Airlines, όπως αρχικώς είχε θεωρηθεί, αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ποιος ήταν ο αερομεταφορέας.

Αργότερα, μερικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι πιθανότατα επρόκειτο για το αεροσκάφος E-11A, καταχωρημένο στην 430η μοίρα ηλεκτρονικού πολέμου (Expeditionary Electronic Combat Squadron). Οι φωτογραφίες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα πλησιάζουν την παραπάνω εκτίμηση, και μάλλον επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα Bombardier Global 6000 / E-11A “BACN” (Battlefield Airborne Communications Node).

Επίσης στα κοινωνικά μέσα κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν ένα αεροσκάφος με το σήμα των ΗΠΑ, μετά από συντριβή.

Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, ο Ροχουλάχ Αχμαντζάι, δήλωσε ότι το αεροσκάφος αυτό δεν ανήκε στις δυνάμεις της αφγανικής πολεμικής αεροπορίας, ούτε στην υπηρεσία πληροφοριών, ούτε στο υπουργείο Άμυνας ούτε στο υπουργείο Εσωτερικών.