Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 3,85%, το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,36% και ο δείκτης blue-chip του Λονδίνου 3,2%. Τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες άνω του 3%.

Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%.

Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600 αφού ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα πλήξει τα κέρδη της φέτος και η ταχέως εξελισσόμενη φύση της επιδημίας σημαίνει ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτό το πλήγμα.

Η γερμανική BASF προειδοποίησε επίσης ότι τα κέρδη της μπορεί να μειωθούν περαιτέρω φέτος καθώς ο αντίκτυπος της επιδημίας επηρεάζει τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Η μετοχή της υποχώρησε περίπου 3%.

«Οι παράπλευρες επιπτώσεις στις υπηρεσίες –κυρίως στον τουρισμό– μπορούν πράγματι να προκαλέσουν μικρή ύφεση σε κάποιες οικονομίες όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας και της Ταϊλάνδης», έγραψε σε έκθεση ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies.

Τέσσερις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν το πρώτο τους κρούσμα του νέου ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών εκτός της Κίνας σε 55. Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα έως τώρα, αυξήθηκε στους 17 και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε κατά 200 και πλέον στους 655.