Όπως είπε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο κοροναϊός έχει μολύνει, από τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, 9.172 άτομα στην Ιταλία, από τους οποίους 463 πέθαναν.

«Δεν υπάρχει χρόνος» για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Σήμερα είναι η στιγμή της ευθύνης για τον καθένα, οι συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουν», τόνισε, συνοψίζοντας ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν το μήνυμα αυτής της προσπάθειας με το σύνθημα «Μένω στο σπίτι».

Από το πρωί της 10ης Μαρτίου, οποιοσδήποτε πρέπει να μετακινηθεί από έναν δήμο σε άλλο πρέπει να έχει συγκεκριμένη δικαιολογία και να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στο έλεγχο. Υπάρχει ήδη σχετική δήλωση που πρέπει να συμπληρώσει όποιος έχει λόγο για να μετακινηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη απόφαση στις 13 επαρχίες, έκλεισαν μέχρι τις 3 Απριλίου, τα σχολεία, τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι παμπ, οι ντίσκο,οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια και οι πισίνες, τα καταστήματα στοιχημάτων και άλλοι κλειστοί χώροι θεαμάτων σε ολόκληρη την Ιταλία. Οι αθλητικές εκδηλώσεις επίσης αναστέλλονται, ενώ δεν επιτρέπονται ανοιχτοί γάμοι και κηδείες. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα και υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας πελάτης θα απέχει από τον άλλον τουλάχιστον ένα μέτρο.