Η κυβέρνηση της Φινλανδίας συμφώνησε προσωρινά να παράσχει κρατική εγγύηση ύψους έως 600 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την αεροπορική εταιρεία Finnair, αν και το μέτρο εξακολουθεί να χρειάζεται κοινοβουλευτική συναίνεση.

Η επιτροπή οικονομικής πολιτικής συνεδρίασε για να εξετάσει την εγγύηση στις 19 Μαρτίου.

Η Finnair ελέγχεται από το κράτος, με το 56% περίπου του αερομεταφορέα να ανήκει στην κυβέρνηση. Ο υπουργός για τον έλεγχο ιδιοκτησίας Tytti Tuppurainen λέει ότι η κυβέρνηση είναι «υπεύθυνος ιδιοκτήτης» και η κατάσταση είναι τέτοια που το κράτος «πρέπει να στηρίξει» την Finnair.

«Η εταιρεία διατηρεί τις συνδέσεις διαδρομής που είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια εφοδιασμού της Φινλανδίας, τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών και η εταιρεία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μας», προσθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Finnair Topi Manner αναφέρει ότι ο κλάδος των αερομεταφορών αντιμετωπίζει τη «μεγαλύτερη κρίση» στην ιστορία του.

Ωστόσο, επιμένει ότι η αεροπορική εταιρεία είναι «μεταξύ των ισχυρότερων» με ισχυρές θέσεις σε μετρητά και ισολογισμούς και το σχέδιο χρηματοδότησης έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση της εταιρείας ενόψει της επανέναρξης των κανονικών υπηρεσιών.

Η Finnair αναφέρει ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την εφαρμογή σχεδίου χρηματοδότησης που περιλαμβάνει ανανεώσιμη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 175 εκατ. Ευρώ και πώληση και εκμίσθωση αεροσκαφών χωρίς επιβάρυνση. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα νόμιμο δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί αντικείμενο κρατικής εγγύησης.

«Με την κρατική εγγύηση, η Finnair στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της σε ρευστότητα και τη συνέχιση της επιχείρησής της, ακόμη και αν η κατάσταση του κορωνοϊού κυριαρχεί περισσότερο από ό, τι προβλέπεται σήμερα», αναφέρει η αεροπορική εταιρεία.