Οι αεροπορικές βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας του κορονοϊού. Ποια δρομολόγιά τους όμως είναι τα πιο επικερδή που αποκλείεται να σταματήσουν να υπάρχουν όταν όλα αυτά που ζούμε θα είναι μια μακρινή ανάμνηση;

Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη

Υπάρχουν μερικά δρομολόγια που είναι… «φιλέτα». Είναι τα routes που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στις αεροπορικές εταιρείες, οι γραμμές εκείνες που, ό,τι κι αν γίνει στον κόσμο (ευχόμαστε να μην γίνει κάτι άλλο χειρότερο από τον κορονοϊό στο μέλλον), αυτές θα ξαναξεκινήσουν να λειτουργούν γιατί ενώνουν ηπείρους, οικονομικές πρωτεύουσες και κέντρα του κόσμου.

Για τις αεροπορικές εταιρείες δεν είμαστε σίγουροι ποιες θα αντέξουν -άλλωστε κάτι τέτοιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα οικονομικά τους μεγέθη πριν τον κορονοϊό, η κρατική στήριξη που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, το πόσο επλήγη η χώρα στην οποία έχουν τις περισσότερες βάσεις τους κτλ.

Για τα παρακάτω δρομολόγια όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται, κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μελέτη του OAG, του διεθνούς ταξιδιωτικού οργανισμού ανάλυσης δεδομένων, είναι αυτά που αφήνουν τα περισσότερα λεφτά στις αεροπορικές εταιρείες.
«Για κάθε αεροπορική εταιρεία υπάρχουν κάποια κερδοφόρα δρομολόγια όπου είτε λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, των συνθηκών της αγοράς ή του περιορισμένου ανταγωνισμού δημιουργούν πολύ ελκυστικά έσοδα» αναφέρει ο ο John Grant, αναλυτής του OAG, ο οποίος κατάρτισε πρόσφατα τον κατάλογο των 10 πιο προσοδοφόρων αεροπορικών γραμμών του κόσμου.

Αυτές οι 10 διαδρομές έφεραν έσοδα στις αεροπορικές άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα Απρίλιος 2018- Μάρτιος 2019. Πρόκειται για ένα μέσο όρο 608 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, ξεκινώντας από τα 541 εκατομμύρια δολάρια που βγάζει η Air Canada για το δρομολόγιο Βανκούβερ-Τορόντο και φτάνοντας στα τα 1,16 δις δολάρια της British Airways για το δρομολόγιο Λονδίνο-Νέα Υόρκη.


Να σημειώσουμε εδώ ότι τα υψηλά έσοδα δεν μεταφράζονται πάντοτε σε υψηλά κέρδη, γιατί και το κόστος λειτουργίας στις περισσότερες από αυτές τις διαδρομές είναι επίσης τεράστιο.
Πέντε από αυτές τις διαδρομές αφορούν στο κεντρικό αεροδρόμιο του Λονδίνου, το Heathrow, εξυπηρετώντας τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, τη Ντόχα και το Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία παρουσιάζουν επίσης ισχυρή θέση, με τις εταιρείες Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines και Cathay Pacific να αντιπροσωπεύουν τα μισά από τα 10 κορυφαία δρομολόγια. Τέλος, τα μισά από τα 10 δρομολόγια εκτελούνται από μέλη της συμμαχίας αεροπορικών εταιρειών Oneworld, τέσσερις αεροπορικές είναι μέλη της Star Alliance, και δεν βρίσκουμε κανένα μέλος της συμμαχίας SkyTeam να καταρτίζει τον κατάλογο (μία από τις διαδρομές είναι της Emirates, η οποία δεν είναι μέλος κάποιας συμμαχίας).

Πάμε να δούμε λοιπόν τα 10 πιο κερδοφόρα δρομολόγια, κατά φθίνουσα σειρά:

1. Λονδίνο Χίθροου – Νέα Υόρκη JFK


Η πιο προσοδοφόρα διαδρομή είναι το Λονδίνο-Νέα Υόρκη που εκμεταλλεύεται η British Airways, η οποία φέρνει ετήσια έσοδα ύψους 1,16 δις δολαρίων για τον μεταφορέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περισσότερο από το 30% των θέσεων στην διατλαντική διαδρομή βρίσκονται στις καμπίνες πρώτης κατηγορίας ή business class.

2. Μελβούρνη – Σίδνεϊ


Η σύνδεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αυστραλίας άφησε στην Qantas Airways περίπου 861 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με μέσο έσοδο ανά ώρα 23.773 δολάρια. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα εσωτερικά δρομολόγια που βλέπουμε σε αυτή τη δεκάδα και το μοναδικό εκτός της Βόρειας Αμερικής.

3. Ντουμπάι – Λονδίνο Χίθροου


Η σημαντικότερη διαδρομή για την Emirates που εδρεύει στο Ντουμπάι, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου στις διεθνείς υπηρεσίες λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας της. Με ένα σύγχρονο στόλο αεροσκαφών και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, ειδικά στον στόλο των αεροσκαφών Airbus A380, η αεροπορική εταιρεία έχει οικοδομήσει μια ισχυρή φήμη. Πέρυσι, αυτή η διαδρομή έφερε έσοδα ύψους 796 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Σιγκαπούρη – Λονδίνο Χίθροου


Οι αερογραμμές της Singapore Airlines – που συχνά θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως – πούλησαν εισιτήρια αξίας 736 εκατομμυρίων δολαρίων στους επιβάτες που πέταξαν από τη Σιγκαπούρη στο Heathrow.

5. Σαν Φρανσίσκο-Νιούαρκ


Πρόκειται για την πιο επικερδή διαδρομή στη Βόρειο Αμερική που ενώνει ουσιαστικά τη δυτική με την ανατολική ακτή. Αυτό το δρομολόγιο το εκτελεί η United Airlines και πέρυσι έφερε έσοδα ύψους 689 εκατομμυρίων δολαρίων για την αεροπορική εταιρεία.

6. LAX – Νέα Υόρκη JFK


Ακόμα ένα δρομολόγιο που ενώνει στην Αμερική τη μια ακτογραμμή της με την άλλη ακτογραμμή της, το οποίο λειτουργεί η American Airlines. Το 2018/19 έφερε στον αερομεταφορέα περίπου 662 εκατομμύρια δολάρια. Η δύναμη της ζήτησης σε αυτές τις δύο πόλεις, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, είναι αδιαμφισβήτητη και από το γεγονός ότι η Delta Airlines στην ίδια διαδρομή κέρδισε 465 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

7. Ντόχα – Λονδίνο Χίθροου


Μια άλλη υπηρεσία του Λονδίνου και του Κόλπου έρχεται στην έβδομη θέση. Η Qatar Airways, που πρόσφατα ψηφίστηκε ως η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο-, κέρδισε 639 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων μόνο για αυτή τη διαδρομή πέρυσι.

8. Χονγκ Κονγκ – Λονδίνο Χίθροου


Η Cathay Pacific αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διαφορετικής φύσης τα τελευταία χρόνια. Σε … κανονικές συνθήκες όμως πέρυσι, η διαδρομή της αεροπορικής εταιρείας προς το Λονδίνο από το Χονγκ Κονγκ έφερε στην εταιρεία 605 εκατ. δολάρια, ποσό μειωμένο σε σχέση με πρόπερσυ που είχε φέρει έσοδα ύψους 782 εκατομμυρίων δολαρίων!

9. Σιγκαπούρη – Σίδνεϊ


Η δεύτερη είσοδος της Singapore Airlines σε αυτή την δεκάδα των πιο επικερδών δρομολογίων είναι αυτή η διαδρομή από τη Σιγκαπούρη προς το Σίδνει της Αυστραλίας. Πέρυσι πωλήθηκαν εισιτήρια αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

10. Βανκούβερ – Τορόντο


Η δεκάδα συμπληρώνεται από ένα ακόμα εσωτερικό δρομολόγιο, μία πτήση τεσσάρων ωρών μεταξύ δύο καναδικών πόλεων, του Βανκούβερ και του Τορόντο. Πέρυσι, η Air Canada κέρδισε έσοδα ύψους 541 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή τη διαδρομή, μειωμένη σημαντικά βέβαια από 620 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.