Ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean, το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού (1,7 εκατ. μάσκες) δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών, προσγειώθηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατ. απλές χειρουργικές μάσκες και υλικά ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα που προέρχεται από δωρεές.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter, η αεροπορική ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι το αεροσκάφος της προσγειώθηκε στην Κίνα.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα, δύο αεροσκάφη τύπου AIRBUS A320/321 έχουν μετατραπεί σε αεροσκάφη cargo για τη μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων ποσοτήτων φαρμάκων, εξοπλισμού ή άλλου ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης.

Οι δωρεάν πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας εκτελούνται σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία πετρελαίων. Ειδικότερα, η AEGEAN θα προσφέρει τα αεροπλάνα, πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσω, της ΕΚΟ θα καλύψουν όλο το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις αυτές.

Δύο γιγαντιαία μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν επιστρατευθεί για τη μεταφορά τόνων ιατρικών αναλώσιμων στην Ελλάδα από την Κίνα. Κάπου 13.000.000 μάσκες και τόνοι ιατρικών αναλώσιμων θα μεταφέρουν ένα τζάμπο τζετ ( Cargo- Μπόϊνγκ 747) και ένα Αντόνωφ (ίσως το μεγαλύτερο εμπορικό μεταγωγικό αεροσκάφος) στην Ελλάδα τις αμέσως επόμενες ημέρες.’

“Ενα μέρος των ιατρικών αναλώσιμων θα ταξιδεύσει σήμερα από Αθήνα προς Κύπρο για να παραδώσει μερικές χιλιάδες μάσκες και άλλα αναλώσιμα στα κυπριακά νοσοκομεία.

 Στις 31 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πτήση του τζάμπο τζετ με τόνους ιατρικών αναλωσίμων.

 Στις 3 ή 4 Απριλίου αναμένεται η άφιξη από την Κίνα του γιγαντιαίου Αντόνωφ που μίσθωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα, όχι μόνον ιατρικών αναλωσίμων, αλλά και φαρμακευτικού υλικού.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος Απριλίου θα συγκεντρωθεί και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα όλη η βοήθεια σε αναλώσιμα, αφού οι εκτιμήσεις των επιστημόνων και των λοιμωξιολόγων είναι ότι έως ακόμα και τον Μάιο δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα.

‘Ενα μεγάλο μέρος από τα αναλώσιμα που αγοράστηκαν και φθάνουν με τις παραπάνω πτήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που συντονίζουν την εξεύρεση από την Κίνα και μεταφορά στην Ελλάδα αναλώσιμων, προέρχονται από δωρεές.