Οι χρονικές ευκαιρίες που έδωσαν οι χώρες στους πολίτες τους ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, φαίνεται να μην ήταν αρκετές, ιδιαίτερα σε ένα παγκόσμιο ταξιδιωτικό τοπίο όπου κάθε κράτος εφαρμόζει τους δικούς του ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Όσον αφορά στους Βρετανούς πολίτες, ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσπαθεί να επιστρέψει στη χώρα είναι πρωτοφανής: εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί, από νέους ανθρώπους μέχρι συνταξιούχους οι οποίοι βρίσκονταν σε κρουαζιέρες, είναι εγκλωβισμένοι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής διπλωματίας.

Λόγω αυτού του μεγάλης έκτασης γεγονότος και όπου δεν υφίστανται πλέον εμπορικές πτήσεις, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει οικονομικά τον επαναπατρισμό των Βρετανών υπηκόων, μέσω ειδικών πτήσεων τσάρτερ- δαπάνη η οποία ανέρχεται σε 75 εκατ. λίρες.

Οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού, είναι μεταξύ άλλων η British Airways, η easyJet και η Virgin.

Τέλος, προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους Βρετανούς, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων ή των ατόμων με επιτακτικές ιατρικές ανάγκες, καθώς και σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών που προσπαθούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.