Επιμέλεια: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Oι ανάγκες για μετακίνηση στο ταξίδι με το αεροπλάνο τις περισσότερες φορές δεν σταματούν κατά την έξοδο από το αεροδρόμιο. Συνήθως, οικογένειες, παρέες ή ακόμα και επαγγελματίες χρειάζονται ένα καλό, αξιόπιστο και οικονομικό αυτοκίνητο για μετακίνηση. Εμείς, συγκεντρώσαμε το δεκάλογο της σωστής επιλογής του κατάλληλου rent a car, ενώ ρωτήσαμε τους επικεφαλής των Hertz και Avis για να μας πουν τα πάντα γύρω από τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση αυτοκινήτου. Μπορείτε να δείτε τις συνεντεύξεις τους εδώ και εδώ.

1. Εμπιστευτείτε εταιρείες που είναι χρόνια στο χώρο και έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους


Ειδικά στο χώρο της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αυτοκινήτου, κυκλοφορούν πολλές και μικρές εταιρείες που δεν είναι αξιόπιστες και μπορούν να σας κοροϊδέψουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

2. Κάντε κράτηση αυτοκινήτου έγκαιρα


Oσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Αυτό ισχύει, βέβαια, σε όλο τον τουρισμό και όχι μόνο στο rent a car, καθώς αεροπορικές και ξενοδοχεία βγάζουν συχνά προσφορές με χαμηλές τιμές για ταξίδια που πραγματοποιούνται έπειτα από τρεις ή και πέντε μήνες. Οπως και να έχει, μην το αφήσετε τελευταία στιγμή, όταν δηλαδή φτάσετε στον προορισμό σας, γιατί και χρόνο θα χάσετε από τις διακοπές σας και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην βρείτε την ποικιλία που θα βρείτε εγκαίρως στο διαδίκτυο.

3. Συγκρίνετε τιμές και παροχές

Αφιερώστε κάποιο χρόνο, ώστε να συγκρίνετε τιμές και να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα προσφορά για το αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σας. Προσέξτε τα ψιλά γράμματα της εκάστοτε προσφοράς και ξεκαθαρίστε τι ακριβώς περιλαμβάνεται και τι όχι στις ασφαλιστικές καλύψεις, αν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για παραλαβή/επιστροφή στο αεροδρόμιο ή σε άλλο σημείο, για επιπλέον οδηγό, για χειμερινά λάστιχα κ.τ.λ.

4. Παιδικό κάθισμα/αλυσίδες αυτοκινήτου/πρόσθετος οδηγός


Σε περίπτωση που έχετε βρέφη/νήπια/παιδιά έως 36 κιλά πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό καρεκλάκι για το παιδί, με χρέωση περίπου 4€ την ημέρα. Με 8€ συνήθως επιβαρύνεστε, εάν θέλετε αλυσίδες χιονιού, σε περίπτωση που πάτε κάπου χιονισμένα, ενώ εάν θέλετε κάποιος από την παρέα σας να πάρει το τιμόνι, πρέπει επίσης να το δηλώσετε και επιβαρύνεστε με περίπου 5€ την ημέρα. Ρωτήστε τα όλα αυτά, ώστε να ξέρετε εγκαίρως!

5. Πάντα να σκέφτεστε τι πραγματικά πληρώνετε και τι ρίσκο παίρνετε
Αν για παράδειγμα βρίσκετε ένα αυτοκίνητο 10€ πιο φτηνό ανά ημέρα ενοικίασης, και σύνολο 70€ ανά εβδομάδα, αλλά χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις ή χωρίς την αξιοπιστία μιας γνωστής εταιρείας, καλό θα είναι να αποφύγετε να το ρισκάρετε για 70€. Οσο περιορισμένο κι αν είναι το budget σας, κόψτε αυτό το ποσό από αλλού, π.χ. από το φαγητό. Φανταστείτε να περιμένετε να έρθει το… πάμφθηνο αμάξι μιας εταιρείας-φαντάσματος που έχετε κλείσει από το ίντερνετ και αυτό να μην φτάσει ποτέ! Θα θέλατε να ξεκινήσουν έτσι οι διακοπές σας;

6. Ενημερωθείτε για συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες


Η σχέση αυτοκινήτου-αεροπορικής εταιρείας είναι άμεσα συνδεδεμένη, γι’αυτό και πριν πληρώσετε την ενοικίαση του αυτοκίνητου, δείτε αν σας συμφέρει να πάρετε μια προσφορά μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο που θα κλείσετε. Η Aegean Airlines, για παράδειγμα, είναι «αδερφή εταιρεία» με τη Hertz και εάν είστε συχνός ταξιδιώτης και έχετε πολλά μίλια, σίγουρα σας συμφέρει η ενοικίαση αυτοκινήτου από την Hertz!

7. Μάθετε για όλα τα… εξτραδάκια
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το ποσό απαλλαγής στην ασφάλεια, δηλαδή το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε σε περίπτωση ατυχήματος και το οποίο θα δεσμευθεί στην πιστωτική σας κάρτα μέχρι την επιστροφή του οχήματος. Υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγετε αυτό το ποσό, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, αν σχεδιάζετε να μετακινηθείτε με το όχημα εκτός της χώρας ενοικίασης, ενημερώστε την εταιρεία, ώστε να γνωρίζετε, αν υπάρχει επιπλέον κόστος ή άλλοι περιορισμοί.

8. Εχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα


Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ενοικίαση, όπως ταυτότητα/διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης και voucher/confirmation της κράτησης. Θα χρειαστεί, επίσης, πιστωτική κάρτα με διαθέσιμο όριο που καλύπτει το ποσό που θα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια ενοικίασης.

9. Ελέγξτε το αυτοκίνητο κατά την παράδοση


Ελέγξτε προσεκτικά το αυτοκίνητο κατά την παραλαβή για τυχόν βλάβες, χτυπήματα ή γρατζουνιές και σε περίπτωση που υπάρχουν, ζητήστε να καταγραφούν από την εταιρεία ενοικίασης, ώστε να μην θεωρηθεί ότι προκλήθηκαν εκ των υστέρων.

10. Σε περίπτωση ατυχήματος, τι κάνουμε;
Φροντίστε να έχετε μαζί σας σε όλη τη διάρκεια ενοικίασης τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την εταιρεία, για να την ενημερώσετε σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Σε περίπτωση ατυχήματος, καλέστε την αστυνομία, πάρτε αντίγραφο της αναφοράς και γενικά ακολουθήστε την προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σας.