Πέντε ρουκέτες χτύπησαν μια μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν την Πέμπτη, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσε η δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σε μια επίθεση την οποία διεκδίκησε η μαχητική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση έρχεται εβδομάδες αφότου οι μαχητές των Ταλιμπάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφάλειας των Ταλιμπάν.

Οι ισλαμιστές πολιτικοί μαχητές δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σύμφωνο. «Πέντε πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο αεροδρόμιο Bagram νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε στο Twitter η καθοδηγούμενη από το ΝΑΤΟ αποστολή, Resolute Support, σχετικά με την κύρια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, βόρεια της Καμπούλ. «Δεν υπήρξαν θύματα».

Το ισλαμικό κράτος ανέφερε σε μια δήλωση σχετικά με τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι μαχητές του είχαν στοχεύσει σε ένα ελικόπτερο προσγείωσης στο Bagram.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο Twitter ότι η ομάδα του δεν ήταν πίσω από την επίθεση. Η Αφγανική θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους, γνωστή ως ισλαμικό κράτος Khorasan (ISIS-K), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ανατολικό Αφγανιστάν το 2014 και έκτοτε έκανε επιδρομές σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στο βορρά.

Ο στρατός των ΗΠΑ υπολογίζει τη δύναμή τους σε 2.000 μαχητές. Κάποιοι Αφγανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Είναι μαχητές, οι οποίοι παλεύουν ξένες και αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις καθώς και οι Ταλιμπάν, πραγματοποίησαν μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στα αστικά κέντρα του Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Οι Ταλιμπάν, ως μέρος της συμφωνίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν υποσχεθεί να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την απελευθέρωση φυλακισμένων Ταλιμπάν από φυλακή κοντά στη βάση Bagram, ως βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις συνομιλίες των Ταλιμπάν.

Οκτώ μέλη των Ταλιμπάν έχουν προγραμματιστεί να απελευθερωθούν την Πέμπτη από κράτηση σε φυλακή κοντά στη βάση, μετά την απελευθέρωση της Τετάρτης 100 μελών των Ταλιμπάν.

Η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα απελευθερώσει 5.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν, με τους Ταλιμπάν να απελευθερώνουν 1.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σε αντάλλαγμα.

Πηγή: reuters.com