Δοκιμαστική πτήση έκανε σήμερα Τρίτη το πρωτότυπο του πρώτου αεροσκάφους που αναπτύσσει η Κίνα με χαρακτηριστικά «stealth» που το καθιστούν αόρατο για τα ραντάρ.

Το πρωτότυπο μαχητικό, γνωστό με την κωδική ονομασία J-20, έκανε μια επιτυχή 18λεπτη πτήση από αεροδρόμιο στην νοτιοδυτική πόλη Τσένγκντου νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times, η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Πληροφορίες για την πτήση αυτή φαίνεται ότι είχαν διαρρεύσει προκαταβολικά με αποτέλεσμα εκατοντάδες θεατές να συγκεντρωθούν γύρω από το αεροδρόμιο.

«Αφού το J-20 ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση, υπήρξαν επευφημίες τόσο εντός όσο και εκτός του πεδίου από όπου άρχισε την δοκιμαστική πτήση», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ορισμένοι από τους θεατές που βρίσκονταν γύρω από το αεροδρόμιο πέταξαν επίσης πυροτεχνήματα».

Ακόμη, ένας αριθμός μαχητικών-εκπαιδευτικών αεροσκαφών J-10 συνόδευσαν το υπό ανάπτυξη μαχητικό-βομβαρδιστικό στην πρώτη του πτήση, κατά το δημοσίευμα. Ιστότοποι δημοσίευσαν δεκάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν το J-20 εν πτήσει ή στο διάδρομο αποπροσγειώσεων, καθώς και τα πλήθη γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι πληροφορίες για την παρθενική πτήση του νέου κινεζικού μαχητικού δημοσιεύθηκαν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επίσκεψη στο Πεκίνο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι ο Χου του είπε πως η πτήση ήταν προγραμματισμένη και δε συνέπεσε εσκεμμένα με την επίσκεψή του.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη του μαχητικού ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πτήση λέγοντας ότι το J-20 αποτελεί μέρος του «φυσιολογικού» εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός αυτός «βασίζεται στις ανάγκες της. . . να προστατεύσει την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα», προσθέτοντας ότι η Κίνα «δε θα αποτελέσει απειλή για καμιά χώρα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Ιαπωνική εφημερίδα Asahi, επικαλούμενη Κινεζικές στρατιωτικές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, ανέφερε ότι η Κίνα ελπίζει να αρχίσει να αναπτύσσει το J-20 το 2017. Το μαχητικό αυτό, που είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το αμερικάνικο F-22 Raptor, αναμένεται να εξοπλίζεται με μεγάλους πυραύλους και να μπορεί να εκτελεί πτήσεις ως και το Γκουάμ με εναέριο ανεφοδιασμό. Ωστόσο ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 10-15 χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα το καθιστά επιχειρησιακά εφάμιλλο με το F-22 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ασάχι.

Ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Σονγκ Σιαοτζούν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του μαχητικού αυτού «έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία από ό,τι στρατιωτική».