Οι τελευταίοι από τους επιβάτες που παραμένουν πάνω σε ένα αυστραλέζικο κρουαζιερόπλοιο, αγκυροβολημένο στ’ ανοιχτά του Μοντεβιδέο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ με ειδική πτήση τσάρτερ, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στην Ουρουγουάη.

Μεταξύ των επιβατών που βρίσκονται πάνω στο Greg Mortimer είναι και έξι Αμερικανοί. Όλοι τους θα μεταφερθούν με ειδική πτήση που οργανώνει η εταιρεία κρουαζιέρων Aurora Expeditions.

Συνολικά πάνω στο κρουαζιερόπλοιο παραμένουν 25 επιβάτες (μεταξύ των οποίων είναι επίσης πέντε Βρετανοί και μία Γαλλίδα) και 80 μέλη του πληρώματος. Το Σάββατο περίπου 100 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί αναχώρησαν με ειδική πτήση για τη Μελβούρνη.

Το πλοίο που ανήκει στην Aurora Expeditions αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του Μοντεβιδέο στις 27 Μαρτίου, καθώς τουλάχιστον 128 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από την Covid-19. Οκτώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Ουρουγουάης όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή τους. Οι πέντε από αυτούς νοσηλεύονται ακόμη.

Το ειδικό, ιατρικό αεροσκάφος θα απογειωθεί αύριο Τετάρτη για το Μαϊάμι της Φλόριντας, «καιρού επιτρέποντος», όπως είπε μια πηγή της αμερικανικής πρεσβείας, δεδομένου ότι στην Ουρουγουάη επικρατεί κακοκαιρία, με ισχυρούς ανέμους. Οι Ευρωπαίοι επιβάτες στη συνέχεια θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις για να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Οι 80 ναυτικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, αναμένοντας τις μελλοντικές αποφάσεις της εταιρείας.

Το Greg Mortimer είχε αποπλεύσει από την Ουσουάια, στο νότιο άκρο της Αργεντινής, στις 15 Μαρτίου, για κρουαζιέρα στην Ανταρκτική. Όμως το ταξίδι του ήταν σύντομο, λόγω της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων. Τα βρετανικά νησιά Φόκλαντ δεν το δέχτηκαν και αναγκάστηκε να πλεύσει μέχρι το Μοντεβιδέο, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων βορειότερα.