Τον δρόμο για ασφαλή αεροπορικά ταξίδια ανοίγει η Emirates Airlines, η οποία είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που πρόσφερε στους επιβάτες της τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την πτήση τους στην Τυνησία στις 15 Απριλίου.

Το τεστ πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια Αρχή Υγείας του Ντουμπάι (DHA) στο αεροδρόμιο και το αποτέλεσμα έγινε γνωστό σε 10 λεπτά. Οι επιβάτες, που ελέγχθηκαν και ήταν αρνητικοί στον ιό, έλαβαν πιστοποιητικό, που επιβεβαιώνει ότι είναι υγιείς.

Η τακτική αυτή της Emirates αναμένεται να υιοθετηθεί από όλες τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να επανέλθουν οι πτήσεις με ασφαλή τρόπο στην ομαλότητα, καθώς πολλές χώρες ήδη ζητούν πιστοποιητικό που να βεβαιώνει ότι ο επιβάτης δεν είναι ασθενής από τον ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, το ζήτημα της υγείας των ταξιδιωτών θα είναι σημαντικό τόσο για τους μεταφορείς όσο και για τις χώρες όπου ταξιδεύουν.

Επειδή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι τουρίστες σε πολλές χώρες είναι δύσκολο να λάβουν τέτοιο ιατρικό πιστοποιητικό, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν αυτήν την καθοριστική υπηρεσία, ανοίγοντας ξανά τους ουρανούς.

Στη διαδικασία ελέγχου της Emirates ελήφθησαν όλα τα προστατευτικά μέτρα (μάσκες και γάντια από το προσωπικό του check-in, απόσταση ασφαλείας για τους επιβάτες, οι οποίοι πρέπει να φορούν μάσκα στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο). Επίσης, στους επιβάτες δεν διατίθενται στο αεροπλάνο περιοδικά και άλλα έντυπα, ενώ το φαγητό και ποτό στην πτήση προσφέρεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Τέλος, απαγορεύονται εντός του αεροπλάνου αποσκευές, εκτός από φορητούς υπολογιστές, τσάντες, χαρτοφύλακες και παιδικά είδη. Όλες οι υπόλοιπες αποσκευές παραδίδονται στο check in.

Επί του παρόντος, η Emirates εκτελεί μόνο περιορισμένες πτήσεις επαναπατρισμού από το Ντουμπάι, στις οποίες θα συνεχισθεί η διαδικασία των τεστ και ελέγχου.