Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας από το εσωτερικό αεροσκάφους γεμάτο επιβάτες, με ελάχιστους να φορούν μάσκα και φυσικά να μην είναι εφικτό να διατηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας για τον κορωνοϊό.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση της American Airlines την περασμένη εβδομάδα από το Μαϊάμι προς το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης. Η πληρότητα του αεροπλάνου ήταν μεταξύ 80% με 90% και σύμφωνα με μαρτυρίες μόνο οι μισοί από τους επιβάτες φορούσαν μάσκες.

Η Sara Nelson, πρόεδρος του Συλλόγου Αεροσυνοδών-CWA, η οποία εκπροσωπεί αεροσυνοδούς σε περίπου 20 αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι αντίστοιχες ήταν οι εικόνες σε πολλές πτήσεις την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το πως μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί στο αεροπλάνο.

Μάλιστα δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία στο Twitter θέλοντας να δείξει πως δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αφού ούτε οι επιβάτες φορούν μάσκες, ενώ όταν τα αεροσκάφη είναι γεμάτα δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν και οι αποστάσεις ασφαλείας.

Παρόλο που αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους επιβάτες, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των Αμερικανών που ταξιδεύουν με εμπορικές πτήσεις αυξήθηκε σταθερά τις τελευταίες πέντε ημέρες, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των αναφορών για πλήθος πτήσεων στις οποίες ήταν αδύνατο να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών, ο αριθμός των καθημερινών ταξιδιωτών που διέρχονται από σημεία ελέγχου ασφαλείας στα εμπορικά αεροδρόμια αυξήθηκε από 92.859 την Τρίτη 21 Απριλίου, σε 128.875 την Κυριακή 26 Απριλίου.