Το σχέδιο των προτάσεών της για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών ανακοινώσε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων ζήτησε να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κορωναϊός.

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Κομισιόν

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Κομισιόν είναι οι εξής:

  • Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020
  • Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
  • Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού
  • Μία πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες
  • Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.

Για τη μετακίνηση

Η Κομισιόν επιθυμεί να αναβιώσει ότι είναι δυνατό για τα ταξίδια και τον τουρισμό για την περίοδο Ιουνίου -Αυγούστου η αξία της οποίας εκτιμάται σε 150 δις ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγείται το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιορισμών στα ταξίδια, ώστε να επιτραπεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κάθε κράτος – μέλος καλείται αντικαταστήσει τους ισχύοντες περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος.

Η άρση των περιορισμών στις ενδο-ευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες – μέλη που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Η κατάσταση της χώρας σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

-Η χώρα – προορισμός να έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως για παράδειγμα η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι όταν ένα κράτος – μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων. Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της Ε.Ε., η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες, ανεξάρτητα της εθνικότητας ή της υπηκοότητας του ταξιδιώτη.

Οι αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς εκκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι περιορισμοί που υφίστανται στις «μη αναγκαίες μετακινήσεις» στα 26 κράτη της Ζώνης Σένγκεν να επεκταθούν κατά 30 μέρες έως τις 15 Ιουνίου.

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανάγκες πολιτών να επισκεφτούν μέλη της οικογένειάς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντικές.

Νομικές διαδικασίες εναντίον χωρών για μη επιστροφή χρημάτων για ταξίδια που ακυρώθηκαν

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών

Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων

Η Κομισιόν, επιδιώκει να εισαγάγει ειδικά πακέτα βοήθειας στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Καθιστά άμεσα διαθέσιμα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Κρίσης του κοροναϊού. Παράλληλα, με το πρόγραμμα «SURE» παρέχονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα καλεί τα κράτη – μέλη να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο την παρούσα κατάσταση.

Στόχος της Επιτροπής είναι να στηρίξει τον τουριστικό τομέα της Ευρώπης με τους εξής τρόπους:

Διασφάλιση της ρευστότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, μέσω:

Η ευελιξία βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπει στα κράτη μέλη να εισαγάγουν συστήματα όπως συστήματα εγγύησης για κουπόνια και περαιτέρω καθεστώτα ενίσχυσης της ρευστότητας με σκοπό τη στήριξη των εταιρειών στον κλάδο των μεταφορών και στον ταξιδιωτικό κλάδο και για να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται τα αιτήματα επιστροφής χρημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα προγράμματα κουπονιών μπορούν να εγκρίνονται από την Επιτροπή πολύ γρήγορα μετά την κοινοποίηση από το οικείο κράτος μέλος.

– Χρηματοδότηση από την ΕΕ: Η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας του μηχανισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υπό επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη.Επιπλέον, η Επιτροπή έχει διαθέσει έως 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

– Προστασία θέσεων εργασίας με οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE:

Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύπτουν το κόστος των εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.

Η Επιτροπή στηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης, ιδίως για τους εποχικούς εργαζομένους.

– Σύνδεση των πολιτών με την προσφορά τοπικού τουρισμού, προώθηση των τοπικών αξιοθέατων και του τοπικού τουρισμού και της Ευρώπης ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού:

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος πιστωτικών κουπονιών στο πλαίσιο του οποίου οι πελάτες μπορούν να στηρίξουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες στις οποίες η Ευρώπη θα πρωταγωνιστεί ως ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός.

Προκειμένου να συμπληρωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών με σκοπό την προσφορά περισσότερων επιλογών, την καλύτερη κατανομή των πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιωτικών και τουριστικών ροών.

Η Επιτροπή θα διοργανώσει ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον τουρισμό με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τη βιομηχανία, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό την οικοδόμηση του μέλλοντος ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουριστικού οικοσυστήματος — το «Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τον τουρισμό 2050».

Τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις

 

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας: «Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ενιαία αγορά και τις τέσσερις ελευθερίες της και βασικός παράγοντας που συμβάλλει στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τρόπο ζωής της ΕΕ. Έχει επίσης πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της COVID-19. Καθώς τα κράτη μέλη μας αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, θέτουμε τα θεμέλια για την επανεκκίνηση του τουριστικού οικοσυστήματος και της ενιαίας αγοράς με ασφαλή και αναλογικό τρόπο που θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του ιού στην ΕΕ, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον τρόπο ζωής μας».

Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς: «Εκατομμύρια ΜΜΕ και οικογενειακές επιχειρήσεις στον τομέα των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών επιβατών και των ταξιδιωτικών πρακτορείων διατρέχουν τον κίνδυνο πτώχευσης και απώλειας θέσεων εργασίας -πρέπει επειγόντως να εξακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους. Βοηθούμε τον ευρωπαϊκό τουρισμό να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς να ξεχνάμε την υγεία και την ασφάλεια. Προτείνουμε σήμερα μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαχείριση της δύσκολης θερινής περιόδου του 2020, προετοιμάζοντας παράλληλα ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακό τουριστικό οικοσύστημα στο μέλλον».

Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων: «Γνωρίζουμε πόσο ανυπομονούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το καλοκαίρι και πόσο προσδοκούν να ταξιδέψουν. Οι τεράστιες θυσίες τους τους τελευταίους μήνες θα καταστήσουν δυνατή μια προσεκτική και σταδιακή επανεκκίνηση -προς το παρόν. Ωστόσο, η άρση των περιοριστικών μέτρων και ο τουρισμός δεν θα είναι χωρίς κινδύνους, εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, τήρηση των φυσικών αποστάσεων και αυστηρές υγειονομικές προφυλάξεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα του τουρισμού και των μεταφορών ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εξάρσεις. Δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειές μας να πάνε χαμένες.»

Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών: «Διαβεβαιώνουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές για τα ακόλουθα: Η Επιτροπή δεν θα υποβαθμίσει τα ενωσιακά δικαιώματά τους όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων για ταξίδια που έχουν ακυρωθεί. Συνιστούμε, ωστόσο, να καταστούν τα κουπόνια ελκυστικότερα για όσους τα επιλέξουν. Παράλληλα, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι το δικαίωμα στο οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν τη μεγαλύτερη αξία. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί το δικαίωμα αυτό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.»

Αντίνα Βαλεάν, Επίτροπος Μεταφορών: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών. Καθώς αποκαθίσταται η συνδεσιμότητα, οι κατευθυντήριες γραμμές θα παρέχουν στις αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη ένα τυποποιημένο πλαίσιο. Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας το συντομότερο δυνατόν, αλλά μόνο με σαφείς διατάξεις για την ασφάλεια και την υγεία.»