Η ισραηλινή αεροπορική εταιρία El Al απηύθυνε έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τη διασώσει, απορρίπτοντας τους ανέφικτους, όπως τους χαρακτηρίζει, όρους για δάνεια με κρατική στήριξη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί μια αναδιάρθρωση της El Al, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απολύσεις, προτού συμφωνήσει σε μια ενδεχόμενη γραμμή διάσωσής της.

Η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου το Ισραήλ να στηρίξει ένα δάνειο 400 εκατ. δολαρίων που θα τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην κρίση του κορωνοϊού.

Ξένοι επισκέπτες απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα, ενώ οι Ισραηλινοί που φθάνουν από το εξωτερικό μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα, γεγονότα που σε συνδυασμό με την πτώση παγκοσμίως της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια έχουν πλήξει σκληρά την El Al.

Ο διευθύνων σύμβουλος της El Al Γκόνεν Ουσίσκιν ανέφερε σε επιστολή προς τον Νετανιάχου πως οι απαιτήσεις που διατυπώνονται θα είχαν ως αποτέλεσμα τη χρεωκοπία της αεροπορικής εταιρίας.

“Ζητάμε να δώσετε οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να τροποποιήσει το σχέδιο”, έγραψε στην επιστολή του ο Ουσίσκιν, ο οποίος προσέθεσε πως [το υπουργείο Οικονομικών] “αρνείται να συνδέσει την El AL με αναπνευστήρα, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες στον κόσμο”.

Η El Al έχει δεσμευθεί ότι θα επιστρέψει τα χρήματα εισιτηρίων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στους πελάτες, συνολικού ύψους 1 δισεκ. σέκελ (285 εκατ. δολάρια), όμως, αν χρεοκοπήσει, οι πελάτες θα χάσουν τα χρήματα αυτά, είπε.

Ο Ουσίσκιν προειδοποίησε πως χωρίς μια άμεση απόφαση, το Ισραήλ θα χάσει την αεροπορική του εταιρία η οποία πραγματοποιεί πτήσεις ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.