Απάντηση στο γιατί δεν δόθηκε άδεια στο κυπριακό αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικό υλικό για τον κορονοϊό από την Κίνα στην Κύπρο να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταλογίζοντας την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σε ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ για τη στάση της Τουρκίας σε ένα ζήτημα ανθρωπιστικό, υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επίτηδες δεν υπέβαλε εγκαίρως τη σχετική αίτηση για να πετάξει το αεροσκάφος πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να καταδείξει την Τουρκία «μη συνεργάσιμη».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα της Κύπρου δεν επιτρέπεται να πετούν από την Τουρκία, λόγω μη αναγνώρισής της από την Άγκυρα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής μας απέναντι στην Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου, τα εμπορικά και μεταγωγικά αεροσκάφη της Νότιας Κύπρου δεν επιτρέπεται να προσγειώνονται/απογειώνονται από και προς τα αεροδρόμια μας.

Σε περίπτωση ωστόσο αιτήματος, δίνεται κατ’ εξαίρεση θετική απάντηση για ανθρωπιστικούς λόγους σε ασθενοφόρα-αεροπλάνα που μεταφέρουν ασθενείς, σε διασωστικά αεροσκάφη και σε εκείνα που μεταφέρουν ιατρικό υλικό.

Ανεξάρτητα από τη σημαία, η άδεια δίνεται επίσης σε όλα τα αεροσκάφη που ζητούν για τεχνικούς λόγους αναγκαστική προσγείωση», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Δεν εξασφαλίστηκε χρόνος για συντονισμό

«Στις 13 Μαΐου, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι δεν επετράπη να πετάξει ένα αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικό υλικό από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας στην Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου. Το αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από τη ΛΔΚ, δεν υπέβαλε αίτηση για άδεια πτήσης πριν από την αναχώρησή του. Το εν λόγω αεροσκάφος ζήτησε άδεια πτήσης ειδοποιώντας ότι θα προσγειωθεί στη Λάρνακα μόνο όταν έφτασε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Γι’ αυτό και δεν επετράπη στο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας στο πλαίσιο των τυπικών περιορισμών που ισχύουν για τις πτήσεις της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Δεν εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος χρόνος για συντονισμό, ώστε να του αναγνωριστεί το σχετικό καθεστώς εξαίρεσης».

Και ο ίδιος συνέχισε: «Εάν είχε υποβληθεί εγκαίρως η αίτηση για την εν λόγω πτήση, θα είχε δοθεί εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, τέτοιες πτήσεις έχουν επιτραπεί στο παρελθόν και τα αεροσκάφη της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου είχαν προσγειωθεί σε αεροδρόμια της χώρας μας» εξήγησε ο Χαμί Ακσόι, ο οποίος κατηγορεί για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τη Λευκωσία, αποδίδοντάς της πολιτική σκοπιμότητα ενάντια στην Τουρκία.

«Η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου γνωρίζει αυτήν την πρακτική κι από τη στιγμή που δεν αιτήθηκε εγκαίρως άδεια πτήσης, προσπάθησε να καταχραστεί την ανθρωπιστική στάση της χώρας μας, εκμεταλλευόμενη ορισμένα ζητήματα για δικούς της πολιτικούς σκοπούς, που τελικά όμως έρχονται σε αντίθεση προς τα συμφέροντα των ίδιων των ανθρώπων της», καταλήγει η ανακοίνωση.