Η Ryanair προχώρησε σε περικοπή περισσότερων από 250 μελών του προσωπικού στα γραφεία της στο Δουβλίνο, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη και στο Wroclaw της Πολωνίας.

Η ιρλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συναντιέται με σωματείων των εργαζόμενων (πιλότων και πληρώματος θαλάμου) σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει μέχρι 3.000 περικοπές θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών 20%.

Πρόσθεσε πως αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις για απώλειες θέσεων εργασίας και περικοπές μισθών πριν από το τέλος Μαϊου.

O διευθυντής της Ryanair Darrel Hughes δήλωσε σχετικά:

«Αν και αναμένουμε να ανοίξουμε εκ νέου τα γραφεία μας από την 1η Ιουνίου, δεν θα απαιτήσουμε τον ίδιο αριθμό από τα μέλη των ομάδων μας στήριξης, σε έναν χρόνο που θα μεταφέρουμε λιγότερους από 100 εκατ. επιβάτες, έναντι αρχικού στόχου για 155 εκατ.»,

«Η Ryanair αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να ανταγωνιζόμαστε αεροπορικές εταιρείες με σημαίες που έχουν λάβει πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε παράνομες επιδοτήσεις κρατικής ενίσχυσης από τις κυβερνήσεις τους και οι οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε πωλήσεις κάτω του χαμηλού κόστους για πολλά χρόνια με το όφελος της παράνομης κρατική ενίσχυσης. Περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τις απώλειες θέσεων εργασίας του πληρώματος της Ryanair και περικοπές αμοιβών αναμένονται πριν από τα τέλη Μαΐου υπό το φως περαιτέρω και συνεχιζόμενων περιορισμών πτήσεων »

Κέρδη για το έτος χρήσης

Καθαρά κέρδη μετά φόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για το έτος χρήσης έως τις 31 Μαρτίου εμφάνισε η Ryanair, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ενώ μείωσε τον ετήσιο στόχο επιβατικής κίνησης κατά επιπλέον 20% και προχωρά στη μείωση 3.000 θέσεων εργασίας.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 10% άνοδο σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ενισχύθηκαν 13%, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, η εξελισσόμενη πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί υποδηλώνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «δύσκολη» για την αεροπορική.

Η πλειοψηφία των αεροσκαφών της έχουν καθηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου και η εταιρεία αναμένει να ξεκινήσει ξανά μάξιμουμ το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο της (μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με το Reuters, η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναμένει να εμφανίσει απώλειες 200 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τριών μηνών έως το τέλος Ιουνίου, μία πρόβλεψη όμως για το σύνολο του έτους είναι αδύνατη, όπως τόνισε η εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει «ορατότητα» ως προς την συμπεριφορά των πελατών και την  επιβατική κίνηση.

Επιβατική κίνηση

Ειδικότερα, η Ryanair μείωσε τον στόχο της επιβατικής κίνησης για το έτος χρήσης έως το τέλος Μαρτίου 2021 σε 80 εκατομμύρια, από τα 100 εκατ. που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα και τον αρχικό στόχο των 154 εκατ. επιβατών.

Οι μετοχές της Ryanair έκλεισαν την Παρασκευή στα 8,45 ευρώ, με πτώση 45% σε διάστημα τριών μηνών. Η Ryanair διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

«Ανόητη» η απόφαση του Λονδίνου να επιβάλλει καραντίνα σε όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό

O εκτελεστικός διευθυντής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι εκτίμησε ότι «Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντιμετώπισε επί πολλές εβδομάδες με λάθος τρόπο την επιδημία του κορονοϊού», ενώ χαρακτήρισε «ανόητη» την απόφασή της να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

«Είναι ανόητο και ανεφάρμοστο.Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση η οποία  διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο την κρίση επί πολλές εβδομάδες», πρόσθεσε.