Ξεκινούν και πάλι σταδιακά οι πτήσεις από διεθνείς προορισμούς από και προς την Ελλάδα με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες φυσικά.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, ενώ από 15 Ιουνίου ακολουθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν τα αεροδρόμια των νησιών και των άλλων ηπειρωτικών προορισμών.

Αρκετές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που ήδη έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας.

Μια ενδεικτική λίστα:

AEGEAN

Η AEGEAN προχωρά σε περαιτέρω τροποποιήσεις του πτητικού της προγράμματος για το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2020.

Ειδικότερα, από 15 Ιουνίου, αυξάνονται σταδιακά τόσο οι συχνότητες των πτήσεων εσωτερικού, από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, όσο και οι προορισμοί αλλά και οι συχνότητες εξωτερικού, από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, από την 1η Ιουλίου, με τη σταδιακή άρση περαιτέρω περιορισμών, προβλέπεται νεότερη αύξηση συχνοτήτων προορισμών.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι θα επαναφέρει τις πτήσεις από Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, με μικρή συχνότητα για αρχή, ενώ θα αυξήσει και τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχαν ανασταλεί.

Σημειώνεται ότι ειδικά για την Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα, ανάλογα με την απόφαση των αρχών, σχετικά με την επέκταση των αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ απαγόρευσης πτήσεων που σήμερα λήγουν στις 15/6/2020.

Air France

Στις 23 Μαΐου αναμένεται να γίνει η αρχή της επαναφοράς των πτήσεων της Air France από το Παρίσι (αεροδρόμιο Charles de Gaule) προς Αθήνα, ενώ τις εβδομάδες που ακολουθούν, οι πτήσεις θα ενισχύονται σε αριθμό, προσφέροντας σταδιακά περισσότερες κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Air France το πρόγραμμα πτήσεων Παρίσι – Αθήνα – Παρίσι, σε ισχύ από τις 23 Μαΐου 2020, έχει ως εξής:

  • Από 1 Ιουνίου 2020: 3 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 8 Ιουνίου 2020: 4 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 15 Ιουνίου 2020: 7 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 22 Ιουνίου 2020: 11 πτήσεις την εβδομάδα

Από τις 27 Ιουνίου η Air France επαναφέρει την σύνδεση με το Ηράκλειο Κρήτης, που είχε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο θερινό της πλάνο, προσφέροντας μία εβδομαδιαία πτήση. Η συγκεκριμένη πτήση θα αναχωρεί επίσης από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

Τρεις νέους προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Μύκονος και Σαντορίνη) εντάσσει στο πρόγραμμα Ιουλίου και Αυγούστου, η αεροπορική εταιρεία Air France, ενισχύοντας την σύνδεση των δύο χωρών κατά τους θερινούς μήνες.

Οι νέοι αυτοί προορισμοί, που θα έχουν αφετηρία το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, εντάσσονται συμπληρωματικά στο πρόγραμμα μετά από την ανακοίνωση της επαναφοράς των συνδέσεων με Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, που αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του μήνα, 13 και 27 Ιουνίου αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις για Θεσσαλονίκη θα είναι τρεις την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο) για το διάστημα από 13 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου. Το δρομολόγιο για Μύκονο θα είναι δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη) και θα πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου, ενώ η Σαντορίνη θα εξυπηρετείται με μία πτήση (Τετάρτη) για το ίδιο επίσης διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις οδηγίες, η Air France ζητά από τους επιβάτες να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους ήδη από τις 11 Μαΐου 2020. Επιπρόσθετα, και για να εξασφαλίσει η εταιρία το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στην υγεία του προσωπικού και των επιβατών της, εφαρμόζει σταδιακά θερμομέτρηση κατά την αναχώρηση όλων των πτήσεών της. Παράλληλα, θα εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων επί του αεροσκάφους, όπου είναι εφικτό, ενώ έχουν ενισχυθεί οι καθημερινές διαδικασίες καθαρισμού των αεροσκαφών και έχουν καθιερωθεί ειδικές διαδικασίες για την περιοδική απολύμανση των αεροσκαφών.

Lufthansa, SWISS και Eurowings

Ο όμιλος της Lufthansa προχώρησε σε ανακοινώσεις την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

Από τις 18 Μαΐου ξεκίνησαν πτήσεις της Lufthansa από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες απουσίας πτήσεων από τη Γερμανία στη χώρα μας. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι πτήσεις της σύνδεσης Μόναχο – Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η Eurowings αλλά και η Swiss που έτσι και αλλιώς έχουν έντονη παρουσία στα κρητικά αεροδρόμια και κυρίως στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Δείτε και εδώ:Όμιλος Lufthansa: Επεκτείνει σημαντικά τις πτήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2020

Austrian Airlines

Με την επιφύλαξη νέων επίσημων περιορισμών, σε αύξηση, κατά 20% (αντί της αρχικά προγραμματισμένης κατά 5%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, του αριθμού των ναυλωμένων πτήσεων τους προς την Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο, προχωρούν τώρα οι Αυστριακές Αερογραμμές — Austrian Airlines (AUA) — σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση τους, ενώ το πρόγραμμα πτήσεων για τον Αύγουστο βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην προ-κορονοϊού εποχή, και συγκεκριμένα στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστρίας (Austrian Airlines), παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του για το 2020 προέβλεπε για εφέτος το καλοκαίρι, έως και 70 πτήσεις την εβδομάδα – κατά 12 περισσότερες από το 2019 — προς 19 προορισμούς στην Ελλάδα.

Έπειτα από μία σχεδόν πεντάχρονη διακοπή, θα δρομολογούνταν από τον Μάιο και πάλι απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη προς την Καβάλα και προς την Σάμο, που θα προστίθεντo στους προορισμούς στην Ελλάδα, με τους οποίους οι Austrian Airlines συνέδεαν κατά τους θερινούς μήνες τις κυριότερες αυστριακές πόλεις.

Στο πρόγραμμα προβλεπόταν επίσης ότι οι εβδομαδιαίες πτήσεις προς τη Ρόδο θα αυξάνονταν από τις τρεις σε οκτώ, όπως επίσης θα αυξάνονταν από τέσσερις σε επτά οι πτήσεις προς το Ηράκλειο. Κατά μία επιπλέον, σε πέντε, επρόκειτο να αυξηθούν οι πτήσεις προς την Κέρκυρα, και σε σε τρεις εκείνες προς την Κω, ενώ αμετάβλητες θα παρέμεναν στο θερινό πρόγραμμα οι πτήσεις προς τους “κλασικούς” προορισμούς Ζάκυνθο, Κάρπαθο, Μύκονο και Σκιάθο.

Εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού και των περιοριστικών μέτρων, οι Αυστριακές Αερογραμμές είχαν διακόψει τις πτήσεις τους στα μέσα Μαρτίου, και έκτοτε ανανέωναν αυτή τη διακοπή τους κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Η τελευταία προγραμματισμένη πτήση, με τον αριθμό OS 066, προερχόμενη από το Σικάγο, είχε προσγειωθεί στη Βιέννη, τις πρωινές ώρες της 19ης Μαρτίου.

Μέρος του στόλου παρέμεινε σε εγρήγορση για πτήσεις έκτακτης ανάγκης και επαναπατρισμού Αυστριακών πολιτών από το εξωτερικό, αλλά την ίδια στιγμή τόσο η μητρική εταιρεία Lufthansa όσο και η ελβετική θυγατρική εταιρεία Swiss δεν είχαν αναστείλει πλήρως τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση των Αυστριακών Αερογραμμών, οι επιβάτες στο αεροπλάνο και στο αεροδρόμιο της Βιέννης πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα, την οποία, όπως συμβαίνει και στις άλλες δημόσιες συγκοινωνίες, θα πρέπει να φέρουν οι ίδιοι μαζί τους.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες καλούνται να λάβουν υπόψη τους τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου και καραντίνας των αντίστοιχων προορισμών κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής στους ελέγχους ασφαλείας λόγω των κανονισμών υγιεινής.

Άλλες εταιρείες

Με περιορισμένο στο 30% το ευρωπαϊκό και στο 40% το υπόλοιπο πτητικό της πρόγραμμα επιστρέφει από τις 15 Ιουνίου στους αιθέρες έπειτα από παύση 12 εβδομάδων η Brussels Airlines, με πτήσεις και προς την Ελλάδα.

Τον προορισμό της Αθήνας από τον Ιούλιο έχει ανακοινώσει και η American Airlines ενώ τα δρομολόγιά της για Ελλάδα, συγκεκριμένα για τον προορισμό της Αθήνας, μαζί με άλλους 79 προορισμούς θα ενισχύσει και η Qatar Airways.