Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη
Βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου στις αρχές Ιουνίου και καταγράψαμε από κοντά τις εργασίες ανάπλασής του.
Το αεροδρόμιο ήταν σχεδόν άδειο, καθώς οι πτήσεις από το εξωτερικό δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει και ξένοι τουρίστες δεν υπήρχαν. Παρόλα αυτά, οι αρχιτεκτονικές εργασίες για την ριζική μεταμόρφωσή του είναι σε εξέλιξη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες:
Συνολικά οι παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σχεδόν θα διπλασιάσουν την επιφάνεια που από 4.200 τ.μ που είναι ο υφιστάμενος χώρος των επιβατών, θα φτάσει περίπου τα 7.500 τ.μ και συνολικά τα 13.350 τ.μ, όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα η Fraport Greece, η γερμανική εταιρεία που έχει αναλάβει το αεροδρόμιο της Μυκόνου και άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Από την συνολική επιφάνεια υπολογίζεται ότι 700 τ.μ θα καλύψουν εμπορικές χρήσεις και 1.000 τ.μ χρήσεις εστίασης.
Ισως πρόκειται για το πιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά αεροδρόμιο που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς, όπως μπορείτε να δείτε και παραπάνω, κυριαρχεί η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική με έντονα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού περιστεριώνα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή ολοκλήρωση εργασιών (π.χ ο πυροσβεστικός σταθμός θα παραδοθεί τον προσεχή Οκτώβριο) ώστε το αεροδρόμιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2021. Με την ολοκλήρωση όλων των έργων αναβάθμισης, η Fraport Greece θα μπορεί να υποδεχτεί στο κυκλαδίτικο αεροδρόμιο, πόλο έλξης του διεθνούς τζετ σετ 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως, από 700.000 που εξυπηρετoύσε προ κορονοιού.
Για το εμπορικότερο αεροδρόμιο του νησιωτικού μας χώρου που κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου διαχειριζόταν προ κορονοιού καθημερινά 200 πτήσεις (αφίξεις-αναχωρήσεις, ιδιωτικές πτήσεις), η αναβάθμιση που έχει ξεκινήσει η Fraport και υπολογίζεται να κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.