Το Politico καταγράφει σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό διαφορετικό από αυτούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τους κανόνες που ισχύουν και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες, μετά την άρση των lockdown.

Σουηδία

Η Σουηδία ακολούθησε την τακτική της ανοσίας της αγέλης αλλά είναι σε ισχύ συστάσεις για εργασία από το σπίτι, περιορισμό των προσωπικών επαφών καθώς διατήρησης των κοινωνικών αποστάσεων. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική ενώ η χώρα δεν μπήκε σε lockdown.

Φινλανδία

Τα πρώτα σχολεία άνοιξαν ξανά στις 14 Μαΐου. Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες καθώς και μουσεία, βιβλιοθήκες άνοιξαν την 1η Ιουνίου. Επιτρέπονται δημόσιες συγκεντρώσεις έως και 50 ατόμων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Μάρτιο καταργήθηκε στις 16 Ιουνίου. H χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

Λετονία

Η άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και περιελάμβανε τη δυνατότητα συγκέντρωσης έως 25 ατόμων και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε στις 9 Ιουνίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ολλανδία

Την 1η Ιουνίου άνοιξαν εστιατόρια, θέατρα, βιβλιοθήκες και κινηματογράφοι. Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν ξανά στις 11 Μαΐου και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά την 1η Ιουνίου Η μάσκα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τσεχία

Τα πρώτα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 9 Απριλίου ακολούθησαν τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 27 Απριλίου. κινηματογράφοι, θέατρα, εμπορικά κέντρα, υπαίθριοι χώροι εστιατορίων, καφέ και μπαρ στις 11 Μαΐου. Επιτρέπονται δημόσιες συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων από τις 24 Απριλίου. Από τις 11 Μαΐου, επιτρέπονται κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και γάμοι βαπτίσεις με έως και 100 άτομα.

Δεν απαιτείται μάσκα πλέον σε εξωτερικούς χώρους από τις 25 Μαΐου, αλλά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί κοινωνική απόσταση 2 μέτρων. Σε ισχύ είναι το σύστημα «έξυπνης καραντίνας» που βασίζεται σε δεδομένα μέσω app.

Πολωνία

Από τις 4 Μαΐου, άνοιξαν ξανά εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και ορισμένα πολιτιστικά κέντρα. Τα νηπιαγωγεία άνοιξαν ξανά από τις 6 Μαΐου.Από τις 18 Μαΐου, κομμωτήρια εστιατόρια και γήπεδα ποδοσφαίρου. Οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των ατόμων σε καταστήματα και εστιατόρια καταργήθηκαν από τις 30 Μαΐου. Από τις 30 Μαΐου, η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και όπου δεν μπορεί να διατηρηθεί κοινωνική απόσταση 2 μέτρων.

Δανία

Τα εμπορικά κέντρα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά από τις 11 Μαΐου. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Από τις 15 Ιουνίου, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα αεροδρόμια.

Γερμανία

Στις 6 Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου υπό αυστηρά μέτρα με μεμονωμένα ομοσπονδιακά κράτη να έχουν την επιλογή να ανακοινώσουν περαιτέρω βήματα. Τα πρώτα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά από τις 4 Μαΐου. Το μέτρο της κοινωνικής απόστασης 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους είναι σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 29 Ιουνίου. Υποχρεωτική είναι η μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η ιχνηλάτηση επαφών μέσω app ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου.

Αυστρία

Μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 14 Απριλίου. Εστιατόρια, μπαρ και καφέ άνοιξαν ξανά στις 15 Μαΐου, τα ξενοδοχεία ακολούθησαν στις 29 Μαΐου μαζί με γάμους και κηδείες για έως 100 συμμετέχοντες. Από 1ης Ιουλίου επιτρέπονται εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με έως 250 άτομα και υπαίθριες εκδηλώσεις με έως 500 άτομα. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 500 και 750, αντίστοιχα, την 1η Αυγούστου. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν φυσική επαφή. Η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών είναι σε εθελοντική βάση.

Σλοβενία

Τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται φυσική επαφή άνοιξαν ξανά στις 20 Απριλίου. Μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου. Όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν ανοίξει ξανά και επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 200 ατόμων από την 1η Ιουνίου. Οι μάσκες και τα γάντια είναι υποχρεωτικά σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους

Βέλγιο

8 Ιουνίου άνοιξαν εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα αεροδρόμια, στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Ιταλία

Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 14 Απριλίου. Άλλοι τομείς ξαναρχίζουν σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα από τις 4 Μαΐου. Οι Ιταλοί είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους συγγενείς τους από τις 4 Μαΐου. Καταστήματα και μουσεία άνοιξαν ξανά στις 18 Μαΐου, όπως και εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Τα γυμναστήρια και οι πισίνες άνοιξαν ξανά στις 25 Μαΐου κινηματογράφοι και θέατρα στις 15 Ιουνίου. Τα σχολεία έμειναν κλειστά. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λουξεμβούργο

Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 20 Απριλίου. Εστιατόρια και μπαρ στις 29 Μαΐου.Η μάσκα είναι υποχρεωτική εκεί όπου η κοινωνική απόσταση 2 μέτρων δεν είναι εγγυημένη. Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Μάλτα

Όλες οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά στις 5 Ιουνίου. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ουγγαρία

Τα καταστήματα άνοιξαν στις 4 Μαΐου. Η άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία στη Βουδαπέστη ξεκίνησε στις 18 Μαΐου. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λιθουανία

Όλα τα καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 23 Απριλίου. Από τις 27 Απριλίου, ορισμένα εστιατόρια με υπαίθριους χώρους. Υποχρεωτική είναι η μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Κροατία

Όλα τα καταστήματα άνοιξαν στις 27 Απριλίου, εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Οι επιχειρήσεις που δεν απαιτούν φυσική επαφή επαναλειτούργησαν στις 4 Μαΐου. Από τις 11 Μαΐου, επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων και άνοιξαν ξανά τα εμπορικά κέντρα και τα πρώτα σχολεία. Μπαρ και εστιατόρια επιτρέπεται να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους. Τα όρια στο μέγεθος των δημόσιων συγκεντρώσεων καταργήθηκαν στις 30 Μαΐου. Η Κροατία δεν κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας αλλά πρέπει να φορεθούν σε όλες τις πτήσεις της Croatia Airlines

Σλοβακία

Μικρά καταστήματα έως 300 τετραγωνικά μέτρα άνοιξαν ξανά στις 22 Απριλίου. Από τις 20 Μαΐου, οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί. Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια με εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά και επιτρέπονται εκδηλώσεις με έως και 100 άτομα. Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν ξανά την 1η Ιουνίου. Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους από τις 20 Μαΐου.

Κύπρος

Τα καταστήματα άνοιξαν ξανά στις 4 Μαΐου, εκτός από εκείνα στα εμπορικά κέντρα. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ. παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τις 21 Μαΐου. Οι μάσκες συνιστώνται αλλά δεν είναι υποχρεωτικές.

Ελλάδα

Μικρά καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά από τις 4 Μαΐου. Όλα τα καταστήματα εκτός από εκείνα στα εμπορικά κέντρα από τις 11 Μαΐου. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Εσθονία

Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν ξανά στις 11 Μαΐου. Τα σχολεία στις 15 Μαΐου. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική.

Πορτογαλία

Από τις 4 Μαΐου, άνοιξαν ξανά μικρά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εκθέσεις αυτοκινήτων και βιβλιοπωλεία. Τα πρώτα σχολεία, καταστήματα έως 400 τετραγωνικών μέτρων, εστιατόρια, καφετέριες και μουσεία άνοιξαν ξανά από τις 18 Μαΐου. Υποχρεωτική η μάσκα σε καταστήματα και σχολεία.

Ισπανία

Εστιατόρια και μπαρ με υπαίθριους χώρους άνοιξαν ξανά στις 11 Μαΐου. Τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν από τις 26 Μαΐου, καθώς και κινηματογράφοι, θέατρα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε στις 21 Ιουνίου. Υποχρεωτική η μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες και στο κοινό όποτε δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Ρουμανία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε στις 14 Μαΐου. Εστιατόρια και καφετέριες με υπαίθριους χώρους άνοιξαν ξανά την 1η Ιουνίου και ακολούθησαν τα κλειστά εστιατόρια στις 15 Ιουνίου. Επιτρέπονται και πάλι οι εσωτερικές μετακινήσεις και οι υπαίθριες εκδηλώσεις με έως και 500 συμμετέχοντες. Τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μάσκες προσώπου: Υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους

Γαλλία

Νηπιαγωγεία και σχολεία άνοιξαν σταδιακά από τις 11 Μαΐου μαζί με καταστήματα, βιβλιοθήκες και μικρά μουσεία, αλλά όχι εμπορικά κέντρα. Επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων. Από τις 15 Ιουνίου εστιατόρια και καφετέριες στο Παρίσι άνοιξαν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία μπορεί να λήξει στις 10 Ιουλίου. Μάσκες προσώπου: Υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ιρλανδία

Από τις 5 Μαΐου, επιτρέπεται στους ανθρώπους να ασκούνται σε ακτίνα 5 χλμ από το σπίτι τους. Στις 8 Ιουνίου, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά και οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, εάν μπορούν να διατηρήσουν απόσταση 2 μέτρων. επιτρέπεται να συναντηθούν έως έξι άτομα και επιτρέπονται και πάλι υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και 15 ατόμων. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική.

Βουλγαρία

Οι περιορισμοί ταξιδιών μεταξύ πόλεων καταργήθηκαν από τις 6 Μαΐου. Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν εκ νέου στις 18 Μαΐου. Η κυβέρνηση επέτρεψε σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες να ανοίξουν ξανά με πλήρη χωρητικότητα την 1η Ιουνίου. Η βουλγαρική κυβέρνηση ήθελε να καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου στα τέλη Μαρτίου τελικά αυτό δεν συνέβη.

Ηνωμένο Βασίλειο

Σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία τα μέτρα είναι αυστηρότερα Τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν ξανά στην Αγγλία από τις 15 Ιουνίου Η μάσκα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Αγγλία. Καταργείται και το μέτρο της κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων.