Σε χθεσινή συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό τον Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για εξαιρέσεις από την καραντίνα των 14 ημερών για όσους ταξιδιώτες καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από συγκεκριμένες χώρες με λίγα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι λεγόμενες «αερογέφυρες» αναμένεται να ισχύσουν από τις 4 Ιουλίου, αρχικά για έναν μικρό αριθμό χωρών, γύρω στις δέκα. Οι ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα τη Δευτέρα, την ημέρα που έχει οριστεί η πρώτη επαναξιολόγηση του αμφιλεγόμενου μέτρου της καραντίνας το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουνίου.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το πρώτο κύμα εξαιρέσεων περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, από τους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς.

Στο πρώτο κύμα αερογεφυρών πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνονται επίσης η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Γιβραλτάρ και ενδεχομένως οι Βερμούδες.

Η Κύπρος θα περιλαμβάνεται είτε σε αυτή την πρώτη ομάδα είτε, πιθανότερα, στο δεύτερο κύμα εξαιρέσεων αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις για την Τουρκία και για την Πορτογαλία, μετά από την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στη δημοφιλή τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν και εξαιρέσεις για άλλες χώρες, περλαμβανομενων μακρινών προορισμών. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της αμερικανικής ηπείρου εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός εξαιρέσεων μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Παράλληλα με τη θέσπιση αερογεφυρών σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών θα αρθεί και η καθολική ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό, που ισχύει από τις 17 Μαρτίου.

Πηγή:skai.gr