Έφτασε η πρώτη διεθνής πτήση από την Τσεχία στην Κρήτη.

Οι 167 επιβάτες βγήκαν από το αεροπλάνο με τους ανθρώπους του αεροδρομίου να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις που προβλέπονται. Η υποδοχή μάλιστα ήταν εντυπωσιακή καθώς για τους επιβάτες της πτήσης είχε προγραμματιστεί μουσική υποδοχή με κρητική λίρα.

Οι φωτογραφίες είναι από το ekriti.gr

Έγιναν τα πρώτα τεστ στους τουρίστες
Έγιναν κιόλας τα πρώτα τεστ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο QR χρειάστηκε να ληφθούν δείγματα από 20 τουρίστες προκειμένου να εξεταστούν για κορωνοϊό. Αυτοί οι τουρίστες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

40 περίπου οι πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 08.10 προσγειώθηκε στο «Νίκος Καζαντζάκης» πτήση από το Αμβούργο, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.

«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία, ενώ υπήρξε και περίπτωση εταιρείας που ενώ είχε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος 320, το άλλαξε σε 330 και από 160 επιβάτες θα φέρει 300, καθώς το ενδιαφέρον ήταν έντονο. «Αυτό είναι καλό σημάδι για τον τουρισμό. Μέχρι τις 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση», συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας.

827 τεστ καθημερινά στο Ηράκλειο
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του αεροδρομίου Ηρακλείου αναμένονται να γίνονται τα τεστ σε συγκεκριμένους τουρίστες που θα καταφτάνουν στο νησί.
«Υπάρχει ειδικός διαμορφωμένος χώρος εντός του αεροδρομίου όπου θα γίνονται τα τεστ στους 827 τουρίστες από την ειδική υγειονομική ομάδα των ειδικών δυνάμεων. Τα πάντα είναι έτοιμα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πλιάκας.

Ο επικεφαλής της TUI στην Ελλάδα, Γιώργος Δήμας, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και πως στόχος της TUI να φτάσει ο τουρισμός στο 50% της κίνησης των περασμένων ετών.

«Ξεκινάμε, επιτέλους, την καλοκαιρινή σεζόν και ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι αφίξεις που περιμένουμε. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς υπάρχει μια ροή κρατήσεων. Βέβαια, είναι νωρίς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες για να παρακολουθήσουμε ροή» επισήμανε ο κ. Δήμας.

Παρών στη μικρή τελετή υποδοχής ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχει δομημένο σχέδιο, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες, έστω και καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχει σχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε σε εγρήγορση και ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο που δεν θα είναι ευχάριστος», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.

8 πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Χανίων
Στο αεροδρόμιο των Χανιών ποδαρικό έκανε πτήση από το Βερολίνο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του εξωτερικού σήμερα στα Χανιά αναμένονται να φτάσουν περίπου έξι πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.