Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές της αεροπορικής εταιρείας TAP Air Portugal προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο ποσοστού άνω του 72,5% με τίμημα 55 εκατ. ευρώ, καθώς το υπουργικό συμβούλιο αναγνώρισε ότι είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος να παραμείνει σε λειτουργία η εταιρεία.

Με την κίνηση αυτή, το κράτος αυξάνει τη συμμετοχή του στον εθνικό αερομεταφορέα κατά 22,5%, από 55% σε 72,5%.

«Με στόχο να αποφύγουμε την κατάρρευση της εταιρείας, η κυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε συμφωνία για 55 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ζοάο Λεάο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Υποδομών, Πέδρο Νούνο Σάντος.

Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη διαχείριση του ΤΑΡ και ότι το έργο αυτό θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία η οποία θα ορίσει μια ικανή ομάδα από τη διεθνή αγορά που θα αναλάβει τη διαχείριση της αεροπορικής.

Όπως επισήμανε ο Σάντος, η ΤΑΡ είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα και άρα, πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει. Εκτός του 72,5% που κατέχει πλέον το κράτος, ποσοστό 22,5% κατέχει ο επιχειρηματίας Χουμπέρτο Πεδρόζα, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ποσοστό 5%.