Στην «πράσινη» λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθέτησε τελικά την Ελλάδα το Βέλγιο.

Το βελγικό υπουργείο εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης την ανανεωμένη λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα μαζί με 20 ακόμη χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Στην «πορτοκαλί» λίστα βρίσκονται: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Όσοι φτάνουν στο Βέλγιο από αυτούς τους προορισμούς υποβάλλονται σε τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα.

Στην «κόκκινη» λίστα, που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ταξίδια, βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η βελγική εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε λίστα με «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες» χώρες για το Βέλγιο, με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα με ακόμη έξι χώρες (Kύπρο, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία). Αυτό θα σήμαινε ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο προτείνεται να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης για τη μάχη κατά του κορωνοϊού συνέστησε υπομονή, μιλώντας στην κρατική ραδιοτηλεόραση RTBF: «Μην κοιτάτε την τρίχρωμη σήμανση στην επιλογή ‘διακοπές’ του υπουργείου Εξωτερικών. Εχει ακόμη πληροφορίες που έχουν σχέση με την παλιά σήμανση των χρωμάτων, η οποία έχει αλλάξει εντελώς,» ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Υβ Βαν Λατέμ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν στην «πορτοκαλί» λίστα, την Τετάρτη υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την Πέμπτη αναμενόταν εκ νέου επαφή των δύο πλευρών.