Της Ηλέκτρας Αλευρίτη

Βρεθήκαμε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και είδαμε από κοντά τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που τηρούνται ευλαβικά, αλλά και την υποτονική, σε σχέση με άλλες χρονιές, επιβατική κίνηση.

Oι αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός στο αεροδρόμιο είναι εμφανείς, πριν καν μπει κανείς στο εσωτερικό του. Ο κόσμος ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους φοράει μάσκα, χωρίς να είναι απαραίτητο -απλά υποθέτω ότι φοβάται- τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα και αυτό το περιβάλλον που μέχρι πριν λίγους μήνες έσφυζε από ζωή, τώρα, μέσα Ιουλίου, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Για εμάς, τους ανθρώπους που συνδεόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το ταξίδι και το αεροπλάνο, το στομάχι μας είναι δεμένο, αλλά η σκέψη μας πάντα αισιόδοξη και θετική.

«Για να ταξιδέψει κανείς, πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Και εμείς εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να νιώσουν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Αθηνών όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς», αναφέρει ο τομεάρχης Ελέγχων Πρόσβασης και Εκδοσης Ταυτοτήτων και Αδειών Εισόδου, Γιώργος Μπελιός.

Κατ’ αρχάς, μπαίνοντας και προχωρώντας στο εσωτερικό του αεροδρομίου υπάρχουν παντού οθόνες και πράσινες σημάνσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται. Οι ίδιες οδηγίες ακούγονται από τα μεγάφωνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστώνται χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού, όπως επίσης και παρότρυνση για να χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα, εάν θέλουμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε.

Μεγάλες σημάνσεις στον χώρο του αεροδρομίου για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

 

Τις ίδιες οδηγίες μάς επισημαίνει και ο Pepper, το δημοφιλές ρομπότ, που με το μήνυμα «Προτεραιότητά μας η υγεία σας», επιστρατεύτηκε από το αεροδρόμιο Αθηνών, για να ενημερώνει σε ελληνικά και αγγλικά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τους ταξιδιώτες για τα μέτρα υγιεινής.

Το ρομπότ Pepper… έχει αναλάβει και εκείνο ρόλο ενημέρωσης του επιβατικού κοινού.

Στις οθόνες, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις δεν θυμίζουν σε τίποτα άλλα καλοκαίρια -είναι, προφανώς, πολύ πιο λίγες- και ο κόσμος στον γκισέ είναι περιορισμένος και τηρεί, φυσικά, τις αποστάσεις, όπως το υπενθυμίζουν και οι σημάνσεις-κυκλάκια στο πάτωμα. Αλλωστε, υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις αεροπορικές εταιρείες για ηλεκτρονικό check-in από το σπίτι, όπως επίσης και για τους αποχαιρετισμούς, όπου συνιστάται να γίνονται στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο εσωτερικό και οι ουρές στον γκισέ.

Οι σημάνσεις στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών για την τήρηση των αποστάσεων.

Φτάνουμε, λοιπόν, στον χώρο του ελέγχου. Εκεί, όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Μπελιός, κάθε καλαθάκι που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε επιβάτης για να βάλει τα προσωπικά του αντικείμενα, έπειτα αποστειρώνεται από το προσωπικό, ενώ αν κάποιος ταξιδιώτης «χτυπήσει» περνώντας, εξετάζεται με σωματικό έλεγχο, αλλά χωρίς να υπάρχει επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Εννοείται, προφανώς, ότι το προσωπικό φοράει μάσκα.

Κάθε καλαθάκι μετά τη χρήση του από τον επιβάτη απολυμαίνεται.

Παράλληλα, σε πολλά σημεία του αεροδρομίου υπάρχουν αντισηπτικά. «Οταν δίνουμε την οδηγία και λέμε ότι πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, πρέπει ο επιβάτης μας να έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γι’ αυτό και υπάρχουν πάνω από 300 σημεία με αντισηπτικά υγρά στον χώρο του αεροδρομίου», μας αναφέρει η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Ενα από τα 300 σημεία με αντισηπτικά υγρά στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

 

Εδώ, η κα Παπαδοπούλου μάς δίνει μια εκτενή συνέντευξη για τις αεροπορικές αφίξεις, την αεροπορική κίνηση του αεροδρομίου, καθώς επίσης και τις προσωπικές τις εμπειρίες από όλο αυτό που ζει ο κλάδος. Προχωρώντας, duty free shops, καφετέριες, lounges και καταστήματα είναι ανοιχτά, όχι όλα, αλλά τα περισσότερα. Πηγαίνοντας στο gate, τα καθίσματα στον χώρο αναμονής έχουν ειδική σήμανση, έτσι ώστε να μένει μία θέση κενή.

«Παντού μας υπενθυμίζει η σήμανση ότι πρέπει οπωσδήποτε να κρατάμε τα 1,5 μέτρα απόσταση. Από την οδηγία αυτή, βέβαια, εξαιρούνται οι οικογένειες», τονίζει η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Οι ειδικές σημάνσεις που υπενθυμίζουν την τήρηση ασφαλούς απόστασης.

Τέλος, προχωρώντας προς το αεροπλάνο, εάν πάτε με φυσούνα, υπάρχουν και πάλι σημάνσεις στο πάτωμα για τήρηση αποστάσεων, ενώ αν χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο, η πληρότητά του φτάνει το 50%, ώστε να αποφευχθεί για ακόμα μια φορά ο συνωστισμός.

Κάπως έτσι, λοιπόν, θα είναι το ταξίδι σας στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Κλείνουμε με την ευχή να ταξιδέψετε όλοι ασφαλείς.