Η Virgin Atlantic ανακοίνωσε τη συγκέντρωση 1,2 δισ. βρετανικών λιρών (1,5 δισ. δολ.) που ήταν αναγκαία για τη σωτηρία της, καθώς βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 51% στον όμιλο Virgin του Μπράνσον και κατά 49% στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, έπρεπε να κλείσει τη βάση στο Γκάτγουικ και να περικόψει πάνω από 3.500 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19.

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν οι πιο σκληροί που έχουμε αντιμετωπίσει στην 36χρονη ιστορία μας. Έχουμε λάβει οδυνηρά μέτρα, αλλά έχουμε πετύχει αυτό που πολλοί πίστευαν αδύνατο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Σάι Γουάις, προσθέτοντας ότι η εταιρεία στοχεύει σε κερδοφορία από το 2022.

Σχετικά με το δανεισμό, το αμερικανικό hedge fund Davidson Kempner Capital Management θα παρέχει περί τα 170 εκατ. λίρες σε χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ενώ ο ίδιος ο Μπράνσον θα συμβάλει με 200 εκατ. λίρες μέσω χρημάτων που άντλησε μέσω της Virgin Galactic.

Το σχέδιο βασίζεται επίσης σε πιστωτικές αναβολές, με την Virgin Atlantic να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια νομικά προστατευόμενη διαδικασία για να υπερβεί την οποιαδήποτε αντίσταση από πλευράς μειοψηφούντων πιστωτών της.

Ο Μπράνσον και η ομάδα του, με επικεφαλής τον CEO Shai Weiss πέτυχε το bailout μέσω ιδιωτικών πόρων μετά την άρνηση του βρετανικού δημοσίου να συμβάλει με χρήματα των φορολογουμένων, όταν η εταιρεία βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της μείωσης της αεροπορικής κίνησης εν μέσω της πανδημίας.

Ο 70χρονος μεγιστάνας κατάφερε έτσι μετά από τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας την οποία ίδρυσε το 1984, με τις προοπτικές της ωστόσο να εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η αεροπορική κίνηση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.