Ενιαίο σύστημα ελέγχου για κορωνοϊό για τους επιβάτες των υπερατλαντικών πτήσεων προτείνουν μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, ώστε να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η αεροπορική συγκοινωνία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Σε επιστολή τους προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές οι επικεφαλής κορυφαίων εταιριών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως οι British Airways, American Airlines, United Airlines και Lufthansa, ζητούν τη δημιουργία κοινού προγράμματος ελέγχου για τους επιβάτες υπερατλαντικών πτήσεων.

«Δεδομένης της αναντίρρητης σημασίας των υπερατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών για την παγκόσμια οικονομία, καθώς και για την οικονομική ανάκαμψη του τομέα μας, θεωρούμε κρίσιμη την εξεύρεση τρόπου για να ξανανοίξουν οι αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης,» ανέφερε η επιστολή που εστάλη την Τρίτη.

Παραλήπτες ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιοχάνσον.

«Αναγνωρίζουμε ότι ο έλεγχος εμφανίζει μια σειρά προκλήσεων, αλλά θεωρούμε πως ένα πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων για την υπερατλαντική αγορά μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για τη συνεργασία κυβερνήσεων και του τομέα μας,» πρόσθεσε η επιστολή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει αφίξεις από κατοίκους των ΗΠΑ, αν και έχει χαλαρώσει τους κανόνες για μη αναγκαίες επισκέψεις από 15 χώρες με χαμηλό δείκτη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Βρετανία επιβάλλει κατ’ οίκον καραντίνα 14 ημερών για όσους φθάνουν από τις ΗΠΑ, ενώ οι Αμερικανοί απαγορεύουν τις περισσότερες αφίξεις από την Ευρώπη.

Πηγή: BBC