Η KLM κατηογρείται ότι παραβίασε το νόμο περί διακρίσεων αναγκάζοντας μια γυναίκα να αλλάξει θέση επειδή ένας άνδρας αρνήθηκε να καθίσει δίπλα της για θρησκευτικούς λόγους.

Η γυναίκα, που ταξίδευε με τον σύζυγό της, βουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος της Ολλανδίας (SP) Ronald van Raak, είχε μια θέση στην πτήση για τη Νέα Υόρκη δίπλα σε έναν υπερ-Ορθόδοξο Εβραίο άνδρα που είπε ότι η πίστη του του απαγόρευε να καθίσει δίπλα σε μια γυναίκα. Ο άντρας ταξίδευε με άλλους ομοϊδεάτες που επίσης αρνήθηκαν να καθίσουν δίπλα της.

«Οι άντρες δεν δέχονταν να κάτσουν στα καθίσματα και καθυστέρησαν την πτήση και η ατμόσφαιρα έγινε ζοφερή», έγραψε ο Van Raak σε μια στήλη στον ιστότοπο του SP εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από το ζευγάρι να μετακομίσει, κάτι που έκαναν.

Το Voor de Rechten van de Mens, που είναι φορέας για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισε ότι η KLM έπρεπε να είχε εγκαλέσει τον Εβραίο για τη συμπεριφορά του αντί να καλέσει το ζευγάρι να μετακινηθεί, παρά την πίεση του προσωπικού ούτως ώστε η πτήση να φύγει εγκαίρως.

Αυτό αποτελούσε διάκριση λόγω φύλου, δήλωσε το παρατηρητήριο. «Είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις σε πτήση της KLM», δήλωσε ο Van Raak στο πρακτορείο Τύπου ANP. Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι «οι διαδικασίες θα προσαρμοστούν».

Η KLM υποστήριξε ότι το πλήρωμα συμπεριφέρθηκε «αναλογικά» προσπαθώντας να βρει μια λύση που θα προκαλούσε ελάχιστη αναστάτωση.