Η πρώτη πτήση τσάρτερ με εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» των Αθηνών, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των “Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών” (σ.σ. AVRR), όπως ενημερώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η σημερινή πτήση με επιστροφές προς χώρα καταγωγής, είναι η πρώτη και η πολυπληθέστερη που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζει το υπουργείο και προσθέτει πως «το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και 25% από εθνικούς πόρους».

Να σημειωθεί ότι «και τα 134 άτομα που επέστρεψαν στο Ιράκ, είχαν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid – 19, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα όλα τα τεστ ήταν αρνητικά», συνεχίζει το υπουργείο.

Παράλληλα, «οι έως 5.000 επωφελούμενοι του προγράμματος προβλέπεται να λάβουν οικονομική βοήθεια των 2.000€ σε μετρητά, αποκλειστικά και μόνον εάν έχουν φτάσει και διαμένουν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο ή την Κω πριν τις 31.12.2019 και δεν κατάγονται από τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, τη Γκάμπια, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Ινδία ή την Αρμενία. Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους», ενημερώνει το υπουργείο.

Από το αεροδρόμιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η εκκίνηση του προγράμματος των εθελοντικών επιστροφών «σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων μας, η αποσυμφόρηση των νησιών μας αλλά και όλης της χώρας γίνεται πράξη, βήμα – βήμα. (…) Έχουμε ως στόχο να φθάσουμε τις 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας σε αυτή την διαδικασία την απόλυτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του πως «όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι ικανοποιημένοι: Η Ελλάδα, γιατί με αυτό το πρόγραμμα βοηθά, κατά κύριο λόγο, στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους ξεκινώντας μια καινούργια ζωή στον τόπο τους με αξιοπρέπεια. Και η χώρα καταγωγής τους, το Ιράκ, διότι ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Δείτε φωτογραφίες από την επιβίβαση των μεταναστών, όπως τις δημοσίευσε το υπουργείο:

epistrofi-metanaston.jpg