Την ώρα που η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες πρόκειται να βρεθούν σε κίνδυνο μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους ότι η δουλειά τους κινδυνεύει την 1η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει οικονομικό πακέτο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν λάβει οι αερομεταφορείς από την αμερικανική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να διατηρήσουν τις άθικτες τις θέσεις εργασίας στον τομέα.

Να σημειωθεί ότι το πακέτο λήγει  περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι 16,3 εκατομμύρια Αμερικανοί αναζητούν ακόμα εργασίας.

Στο τραπέζι έπεσε επίσης, σύμφωνα με το CNBC, η  πρόταση συνδικάτων και στελεχών για πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προστατεύει τις θέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η πρόταση κέρδισε την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των νομοθετών, ωστόσο, το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα αεροδρόμια αγγίζει το 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περισσότερο προσοδοφόρα περίοδο. Τα στελέχη των αεροπορικών από την άλλη δεν παύουν να προβλέπουν έξοδο από αυτή την κρίση με μικρότερα σήματα εταιριών, που πρακτικά σημαίνει και λιγότερες θέσεις εργασίας.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, ένα χρόνο αργότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Έτσι δημιουργείται ένα δυσοίωνο μέλλον για τις πολλές θέσεις στους αμερικανικούς αερομεταφορείς (επιβατικές πτήσεις και cargo) οι οποίοι απασχολούν περίπου 700.000 εργαζόμενους. Η κατάσταση όμως ενδέχεται να βλάψει εργαζόμενους από αλληλοεξαρτώμενους κλάδους επίσης. Ο κλάδος συνολικά 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Airlines for America, και από αυτές 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αφορούν τον τουρισμό και τα καταλύματα.