Η Ισραηλινή Αεροπορία έχει διακόψει προσωρινά οποιαδήποτε χρήση του στόλου ελικοπτέρων γενικής χρήσης Black Hawk μέχρι την ολοκλήρωση ενός τεχνικού ελέγχου.

Η απόφαση καθήλωσης των ελικοπτέρων, που έγινε γνωστή τη Δευτέρα, πάρθηκε με αφορμή μια σειρά από περιστατικά ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, γύρω από την εύρυθμη λειτουργία των κινητήρων.

Σε ένα από τα περιστατικά, ελικόπτερο του τύπου με επιβαίνοντες στρατιώτες παρουσίασε βλάβη στον έναν κινητήρα, λίγο πριν την απογείωσή του.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό συμβάν σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου, όταν Black Hawk που μετέφερε τον αρχηγό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Αβίβ Κοχαβί «έχασε» για μικρό χρονικό διάστημα τον έναν κινητήρα. Ενεργώντας αντίθετα από τη συνήθη διαδικασία, οι χειριστές έθεσαν εκτός λειτουργίας και τον δεύτερο κινητήρα και, τελικά, πέτυχαν την επαναλειτουργία τους, ενώ το ελικόπτερο είχε «κατέβει» σε ύψος 30m από την επιφάνεια του εδάφους!

Το ελικόπτερο γενικής χρήσης Black Hawk διαθέτει δύο κινητήρες Τ700 και έχει μεταφορική ικανότητα 14 στρατιωτών. Ο τύπος εισήλθε σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ το 1979. Σήμερα, το Ισραήλ έχει 48 ενεργά Black Hawk, που είναι επίσης γνωστά ως «Yanshouf».

Πηγή: ptisidiastima.com