Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις γείτονες χώρες ανάγκασε την Ουγγαρία να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την είσοδο στα εδάφη της.

Όπως ανακοινώθηκε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού COVID-19 εντός των συνόρων της χώρας. «Καθώς ξεκινά η σχολική χρονιά δεν θα μπορούμε πλέον να έχουμε το ίδιο σύστημα διέλευσης που χρησιμοποιούσαμε το καλοκαίρι», εξήγησε.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν αυτή την περίοδο, όσοι επιστρέφουν στην Ουγγαρία από χώρες με υψηλά επίπεδα μολύνσεων πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες ή να παρουσιάζουν δύο αρνητικά τεστ κορωνοϊού.

Ωστόσο η Κροατία, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Ούγγρους, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον «πράσινο» κατάλογο, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από εκεί δεν χρειάζεται να μένουν σε καραντίνα. Οι Κροάτες, όμως, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν έδωσε διευκρινίσεις για τους νέους περιορισμούς που θα υιοθετηθούν, αλλά εκτιμάται πως το… καμπανάκι «χτυπάει» κυρίως για την Κροατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου ένα διετές σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η ουγγρική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 3% φέτος, αν και τον προηγούμενο μήνα ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα είχε δηλώσει ότι η συρρίκνωση ενδέχεται να κυμαίνεται γύρω στο 5%.