Αγωγή κατά της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet κατέθεσε Βρετανοϊσραηλινή επιβάτιδα, η οποία αναγκάστηκε να αλλάξει θέση κατόπιν απαίτησης Ορθόδοξων Εβραίων ανδρών, αρνούμενων να καθίσουν δίπλα σε γυναίκα, από το Τελ Αβίβ στο Λονδίνο.

Η 38χρονη Μέλανι Γούλφσον ζητεί χρηματική αποζημίωση ύψους 17.000 ευρώ. Την αγωγή κατέθεσε εκ μέρους της Γούλφσον το παρατηρητήριο θρησκευτικής δράσης IRAC του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη κερδίσει ανάλογη προσφυγή κατά του ισραηλινού εθνικού αερομεταφορέα El Al το 2017.

Η Γούλφσον μετακόμισε στο Ισραήλ πριν από 13 χρόνια και ζει μόνιμα στο Τελ Αβίβ. Στην αγωγή της ζητεί επίσης να απαγορευθεί στην easyJet να απαιτεί από γυναίκες να αλλάζουν θέσεις εξαιτίας του φύλου τους.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Γούλφσον πλήρωσε επιπλέον για θέση στον διάδρομο του αεροσκάφους για την πτήση της τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Ορθόδοξος Εβραίος άνδρας και ο γιος του, όμως, που κάθονταν ήδη στις θέσεις τους στην ίδια σειρά με την ενάγουσα, ζήτησαν από τη Γούλφσον να αλλάξει θέση με άγνωστό τους άνδρα, που καθόταν λίγες σειρές πιο μπροστά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Η Γούλφσον υποστηρίζει ότι ένιωσε προσβεβλημένη και πληγωμένη. «Είναι η πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου που έπεσα θύμα διακρίσεων επειδή είμαι γυναίκα. Δεν θα είχα πρόβλημα να αλλάξω θέση για να καθίσει μια οικογένεια ή δύο φίλοι μαζί, αλλά το γεγονός ότι μου το ζήτησαν επειδή είμαι γυναίκα ήταν ο λόγος που αρνήθηκα», είπε η Γούλφσον μιλώντας στην εφημερίδα Haaretz.

Αεροσυνοδός προσπάθησε να μεσολαβήσει, προσφέροντας δωρεάν ζεστό ρόφημα στη Γούλφσον ως κίνητρο για να μετακινηθεί. Ανησυχώντας ότι η πτήση θα καθυστερούσε εξαιτίας της, η ενάγουσα συναίνεσε τελικά στην αλλαγή θέσης.

Δύο μήνες αργότερα, σε άλλη πτήση της easyJet προς το Λονδίνο, δύο Ορθόδοξοι Εβραίοι άνδρες ζήτησαν πάλι από τη Γούλφσον να σηκωθεί, κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Παρά τα παράπονα της Γούλφσον προς την εταιρεία, η easyJet αρνήθηκε να απαντήσει στη γραπτή καταγγελία της, με αποτέλεσμα η Βρετανοϊσραηλινή επιβάτις να καταθέσει αγωγή στα ισραηλινά δικαστήρια.

Πριν από τρία χρόνια, 82χρονη, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, κέρδισε αγωγή εναντίον της El Al όταν αρνήθηκε να αλλάξει θέση κατόπιν αιτήματος Ορθόδοξου Εβραίου.

Η αυστηρή ερμηνεία των Γραφών από πολλές αιρέσεις του ορθόδοξου εβραϊσμού δεν επιτρέπει στους άνδρες να πλησιάζουν ή να κοιτούν γυναίκα η οποία δεν είναι σύζυγός τους.