Ο Νάσος Γαβαλάς μάς μιλά για τη MINT, εταιρεία διαχείρισης bnb ακινήτων στην Ελλάδα, και τους στόχους της, τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και τα πλεονεκτήματά της έναντι των υπολοίπων.

 

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– Πείτε μας λίγα λόγια για τη MINT. Σε ποιο χώρο δραστηριοποιείται; Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η εταιρεία και ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει;

Η MINT είναι η μετεξέλιξη της eazybnb μετά από την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και είναι η μεγαλύτερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία διαχείρισης bnb ακινήτων στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε το 2015 για να καλύψει ένα κενό σε μία νέα αγορά,  σε μία εποχή που για τους περισσότερους Έλληνες η airbnb ήταν μία άγνωστη έννοια και που υπήρχαν λιγότερα από 1.000 ακίνητα στην πλατφόρμα. Η άνοδος και η εξέλιξη της airbnb ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν περισσότερες από 10.000 καταχωρήσεις ακινήτων στην Αττική που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Δραστηριοποιούμαστε στην ολοκληρωμένη διαχείριση ακινήτων (διαμερισμάτων, βιλών, μικρών ξενοδοχείων) όπου η MINT αναλαμβάνει να κάνει τα πάντα για λογαριασμό του ιδιοκτήτη: από την εκτίμηση εσόδων, την επαγγελματική φωτογράφιση, τη σωστή προβολή του ακινήτου σε πλατφόρμες, την άρτια τιμολόγηση για βελτιστοποίηση των εσόδων, μέχρι και υποδοχή και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και επαγγελματικός καθαρισμός.

 

– Σε ποιες αγορές κινείστε; Πώς τα στελέχη των επιχειρήσεων και των αεροπορικών εταιρειών μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα που διαχειρίζεστε; Τι οφέλη έχουν και γιατί να επιλέξουν τη MINT;

Η MINT έχει ξεκινήσει να προσφέρει τα ακίνητα που διαχειρίζεται για μεγαλύτερες κρατήσεις, από μήνα δηλαδή και περισσότερο.

Σε όσους επιλέξουν να μείνουν σε κάποια από τα ακίνητα μας θα έχουν να κερδίσουν την άνετη διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένα σπίτια, άμεση φροντίδα για ό,τι χρειαστούν και φυσικά την ευελιξία της επιλογής να αλλάξουν ακίνητο διαμονής αν αλλάξουν και οι ανάγκες τους! Και όλα αυτά σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές καθώς στο κόστος της διαμονής περιλαμβάνονται κι όλα τα έξοδα. Στα γραφεία μας υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες και τα στελέχη να επιλέξουν το καταλληλότερο ακίνητο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

 

– Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας και ποια τα άμεσα μελλοντικά σχέδιά σας;

Ήδη έχουμε έδρα και υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κρήτη, Πάρο και Θεσσαλονίκη. Στόχος μας για το 2020 και 2021 -ακόμη και εν το μέσω της τεράστιας κρίσης που έφερε η πανδημία- είναι να ανοίξουμε νέες αγορές κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του portfolio μας στις ήδη υπάρχουσες αγορές ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε σε επισκέπτες αναψυχής ή και επαγγελματικού τουρισμού περισσότερες επιλογές διαμονής.

 

– Μεσούσης της πανδημίας, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό και το ταξίδι. Πώς έχει επηρεάσει τη MINT η πανδημία και ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον; Είστε αισιόδοξος;

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό -που δέχθηκε άλλωστε και το μεγαλύτερο πλήγμα- ήταν απότομες και σαρωτικές. Στη δική μας περίπτωση ωστόσο η πτώση της κίνησης δεν ξεπέρασε το 55% ενώ οι αρχικές προβλέψεις μου ήταν για περισσότερο του 75%. Αυτό όμως είχε επιπτώσεις στο τζίρο που κινήθηκε πτωτικά λόγω της μείωσης των τιμών ανά διανυκτέρευση.

Η εκτίμηση μου είναι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί ο τουρισμός από εδώ κι εμπρός, μέχρις ότου κυκλοφορήσουν τα πρώτα εμβόλια. Θέλω να πιστεύω πως από την άνοιξη του 2021 θα επανέλθουμε σε εποχές προ κορονοϊού κι αισίως σε καλύτερες από αυτές.  Για αυτό και προσπαθούμε να επενδύσουμε στο μέλλον, γιατί πιστεύω πως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και αντέξουν σε αυτήν την τεράστια κρίση, θα δουν πολλαπλά οφέλη τις επόμενες χρονιές.