Το Healthy Sail Panel προτείνει αναλυτικά 74 βήματα για την προστασία της υγείας των επιβατών, πληρώματος και των τοπικών κοινωνιών.

Το Healthy Sail Panel που απαρτίζεται από επιστήμονες υγείας και διαφορετικών ειδικοτήτων με παγκόσμια αναγνώριση, υπέβαλε τις προτάσεις του στο CDC – Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών στις ΗΠΑ, σε απάντηση καλέσματος που είχε απευθύνει το τελευταίο ώστε να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο για ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας που θα εφαρμόζονται στις κρουαζιέρες. Το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα τον Ιούνιο από τη Royal Caribbean Group (RCL) και την Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (NCLH).

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ειδικούς στην ιατρική πρακτική και έρευνα, στη δημόσια υγεία, βιο-ασφαλεια, στον κλάδο φιλοξενίας και ναυτιλίας.

Η 65 σελίδων έκθεση που συνέταξαν, περιλαμβάνει 74 καλές πρακτικές για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας επιβατών, πληρώματος και των τοπικών κοινωνιών στα λιμάνια που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν εκτεταμένα test για covid-19 πριν την επιβίβαση, τη χρήση μάσκας και ενισχυμένα πρωτόκολλα απολύμανσης και καθαριότητας στα κρουαζιερόπλοια και στις πύλες επιβίβασης στα λιμάνια. Στο πάνελ προεδρεύουν ο Κυβερνήτης Mike Leavitt πρώην Γραμματέας Υγείας στις ΗΠΑ και ο Δρ Scott Gottlieb πρώην Επίτροπος στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Το Healthy Sail Panel πέρασε τους προηγούμενους τέσσερις μήνες μελετώντας τρόπους για να προστατευτεί καλύτερα η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών και πληρώματος κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, δήλωσε ο Scott Gottlieb.

Οι Richard D. Fain CEO του Royal Caribbean Group και o Frank Del Rio επικεφαλής CEO της Norwegian Cruise Line Holdings αναγνωρίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο και οι καταναλωτές προσδοκούν από τις εταιρείες κρουαζιέρας να παρέχουν τις ασφαλέστερες διακοπές που μπορούν με την πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους αυτή και δήλωσαν ότι και οι δύο όμιλοι εταιρειών θα χρησιμοποιήσουν τις συστάσεις του Πάνελ για να δημιουργήσουν νέα, αναλυτικά πρωτόκολλα, τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν στο CDC αλλά και σε αρμόδιες αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο προς έγκριση- αποτελώντας ένα ορόσημο για τη διαδικασία επανέναρξης των κρουαζιερών. Οι εργασίες του πάνελ αποτελούν ανοικτή βάση δεδομένων που μπορούν να υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες και να ενσωματώσουν στα δικά τους πρωτόκολλα.

Το Healthy Sail Panel έχει χωρίσει σε πέντε τομείς τις ενέργειες που οι εταιρείες κρουαζιέρας θα πρέπει να επικεντρωθούν για να βελτιώσουν υγεία και ασφάλεια επιβατών και πληρώματος και να μειώσουν το ρίσκο μόλυνσης και μετάδοσης COVID-19 κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας
1. Τεστ, θερμομετρήσεις και μείωση έκθεσης
2. Απολύμανση και εξαερισμός
3. Ανταπόκριση, προγραμματισμός και εκτέλεση έκτακτης ανάγκης
4. Εκδρομές στα λιμάνια προσέγγισης
5. Μετριασμός κινδύνου για τα μέλη του πληρώματος

Για κάθε τομέα το Πάνελ έχει πρακτικές προτάσεις για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια.
– Εκτεταμένα μέτρα για αποφυγή ύπαρξης SARS-COV-2 στο κρουαζιερόπλοιο με πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, θερμομετρήσεις και τέστ σε επιβάτες και πλήρωμα πριν την επιβίβασή τους
– Μείωση μετάδοσης μέσω ενισχυμένων πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας αλλά και του συστήματος εξαερισμού στο κρουαζιερόπλοιο
– Αναλυτικός οδηγός με ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος εν πλώ, με πρόβλεψη δωματίων απομόνωσης, ενισχυμένο ιατρικό προσωπικό, διαδικασίες εκκένωσης και επαναπατρισμού
– Έλεγχος των shore excursions
– Αυξημένα πρωτόκολλα ασφάλειας για το πλήρωμα