Στην αγορά των ιταλικών αεροσκαφών κάθετης απονήωσης Harrier προχωρά η Άγκυρα.

Τα AV-8B Harrier, είναι αεροσκάφη τα οποία σχεδιάστηκαν την δεκαετία του 70 από την McDonnel Douglas κι εν συνεχεία εξελίχθηκαν την δεκαετία του ’80, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε νυχτερινές επιχειρήσεις.

Η Ιταλία διαθέτει μία μοίρα, 16 αεροσκαφών του τύπου, τα οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει με τα 15 F-35B που έχει παραγγείλει, ως χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς και που η Τουρκία έχει αποβληθεί λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το real.gr, που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου Anadolu, βασισμένο στο ισπανικό αντίστοιχο σχέδιο, Χουάν Κάρλος, φερόταν κατά τις αναφορές να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο προμήθειας των ιταλικών αεροσκαφών, έναντι σχετικά φθηνού αντιτίμου, προκειμένου να το εξοπλίσει.

Η αποπομπή της από το πρόγραμμα του F-35 και το μπλοκάρισμα των αεροσκαφών κάθετης απογείωσης/απονήωσης F-35B που θα τα χρησιμοποιούσε για το Anadolu, φαίνεται ότι οδηγούν τους επικεφαλής στην αναζήτηση άλλων λύσεων, που θα εντυπωσιάσουν το «πόπολο». Και αυτή η λύση είναι τα ιταλικά AV-8B Harrier.