Σοκάρουν οι καταγγελίες από Αυστραλιανές επιβάτιδες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήση της Qatar Airways από τη Ντόχα προς το Σίδνεϊ ότι έγινε σωματικός έλεγχος χωρίς ρούχα και ιατρική εξέταση σε γυναίκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η πτήση QR908, στις 2 Οκτωβρίου, αναχώρησε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση με προορισμό το Σίδνεϊ επειδή ένα νεογέννητο βρέφος βρέθηκε σε τουαλέτα του αεροδρομίου Χαμάντ.

Ο Guardian αναφέρει ότι το βρέφος ήταν νεκρό, το BBC σημειώνει πως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για αυτό.

Ανάμεσα στις γυναίκες που τις κατέβασαν από το αεροπλάνο και υπέστησαν αυτή την έρευνα ήταν 13 από την Αυστραλία, σύμφωνα με το Channel Seven, που αναφέρει ότι οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρο στην πίστα του αεροδρομίου και τους είπαν να βγάλουν τα ρούχα και τα εσώρουχά τους, για να τις εξετάσουν.

Μια γυναίκα από την Αυστραλία περιέγραψε την «τρομακτική» εμπειρία που βίωσε στην πτήση της Qatar Airways από τις αρχές. Η Kim Mills ήταν μία από γυναίκες που οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο του Hamad International σε έναν σκοτεινό χώρο όπου τρία ασθενοφόρα περίμεναν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορίσουν οι γιατροί εάν κάποια από τις γυναίκες είχε γεννήσει πρόσφατα. Η Mills ήταν η μόνη γυναίκα που δεν υποβλήθηκε σε εξέταση.

«Μου είπαν να προχωρήσω, να πάω στο ασθενοφόρο. Ήμουν τρομοκρατημένη. Και καθώς στεκόμουν εκεί με αυτόν τον αξιωματικό που μου είπε να πάω, μια νεαρή κοπέλα βγήκε από το ασθενοφόρο και έκλαιγε. Άρχισα να περπατάω μαζί της προσπαθώντας να την παρηγορήσω. Είπα, “Τι συμβαίνει, τι συμβαίνει;” Και μου είπε ότι βρήκαν ένα μωρό στο μπάνιο στο αεροδρόμιο και εξέταζαν όλες τις γυναίκες. Ήμουν η πιο τυχερή σε όλη την πτήση γιατί έχω γκρίζα μαλλιά και είμαι στα 60 μου. Μάλλον με κοίταξαν και σκέφτηκαν ότι αυτό είναι αδύνατο, δεν θα μπορούσε να είναι αυτή».

Αργότερα, άλλες γυναίκες στην πτήση της είπαν ότι τους είπαν να αφαιρέσουν τα εσώρουχά τους για να εξεταστούν.

 

 

Μεταξύ των επιβατών της πτήσης ήταν ο δρ. Βόλφγκανγκ Μπάμπεκ, που επέστρεφε στην Αυστραλία από τη Γερμανία. Μιλώντας στον Guardian, είπε ότι περίμενε περίπου τρεις ώρες μέσα στο αεροπλάνο, επειδή η αεροπορική εταιρεία ζήτησε από όλες τις γυναίκες να αποβιβαστούν. Όταν επέστρεψαν «οι περισσότερες ήταν πολύ ταραγμένες. Τουλάχιστον μία από αυτές έκλαιγε, συζητούσαν αυτό που συνέβη και έλεγαν ότι είναι απαράδεκτο και αηδιαστικό», περιέγραψε. Ο δρ. Μπάμπεκ δήλωσε ότι μίλησε με κάποιες από τις γυναίκες και πως εκείνες του είπαν ότι τις οδήγησαν σε έναν χώρο που δεν προορίζεται για τους επιβάτες και τους υπέβαλαν σε ιατρική εξέταση.

«Τις πήγε το προσωπικό της ασφάλειας σε ένα υπόγειο, χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει. Εκεί τους παρουσίασαν μία γιατρό και ουσιαστικά τους έκαναν γυμνό σωματικό έλεγχο. Έπρεπε να τα βγάλουν όλα από τη μέση και κάτω, όλα τα ρούχα τους, ακόμη και τα εσώρουχά τους», είπε ο δρ. Μπάμπεκ.

«Στη συνέχεια η γιατρός προσπαθούσε να ψηλαφίσει τη μήτρα, την περιοχή του στομαχιού ή χαμηλά στην κοιλιά, για να δει αν είχαν γεννήσει πρόσφατα. Σε κάποια είπαν ότι ένα μωρό βρέθηκε σε τουαλέτα και προσπαθούσαν να βρουν ποια είναι η μητέρα», περιέγραψε ακόμη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι η χώρα εξέφρασε «τις σοβαρές ανησυχίες της αναφορικά με το περιστατικό» στις αρχές του Κατάρ και πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα θα μας παρέχουν λεπτομερή ενημέρωση».

Όσο για την Qatar Airways, είπε στον Guardian ότι κανένας από τους επιβάτες της πτήσης δεν επικοινώνησε με την εταιρεία. «Εκτιμούμε τις ανησυχίες και τη δυσφορία που σας εξέφρασαν οι επιβάτες με τους οποίους μιλήσατε, θα ερευνήσουμε αυτά τα θέματα με τις αρμόδιες αρχές και αξιωματούχους», δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας.

Να σημειώσουμε ότι είναι παράνομο να κάνεις σεξ εκτός γάμου στο Κατάρ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υποχρεούνται να αναφέρουν τυχόν ανύπαντρες μητέρες για παραβίαση του νόμου, έτσι πολλές επιλέγουν να γεννήσουν χωρίς βοήθεια και όχι στο νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από Guardian- Lifo