Οι πιλότοι της KLM δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την παράταση του παγώματος των μισθών, ένα αίτημα της ολλανδικής κυβέρνησης ως αντάλλαγμα για κρατική ενίσχυση.

Η άρνηση των πιλότων να συμφωνήσουν με τους όρους της κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο, έθεσε σε κίνδυνο την προγραμματισμένη διάσωση ύψους 3,4 δισ. ευρώ που απαιτείται για να βοηθήσει την KLM να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θέλουμε να μιλήσουμε με την KLM και το υπουργείο Οικονομικών για να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ένωσης πιλότων VNV Βίλεμ Σμιντ στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.

Η KLM δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Σμιντ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα μιλήσει μόνο με το διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας και όχι με μεμονωμένα συνδικάτα.

Η ένωση των πιλότων είχε συμφωνήσει νωρίτερα να μειώσει τους μισθούς για την περίοδο έως τον Μάρτιο του 2022, αλλά η κυβέρνηση ζήτησε την Παρασκευή άμεση εγγύηση ότι οι μισθοί θα παγώσουν για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά από αυτήν την περίοδο.

«Αυτή η απαίτηση ήρθε από το πουθενά», δήλωσε ο Σμιντ. «Θέλουμε να μάθουμε τι μας ζητείται να υπογράψουμε».

Το συμβούλιο εργασίας της KLM κάλεσε τη Δευτέρα όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Απλά δεν μπορείτε να αφήσετε αυτό το ζήτημα να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Ντάριο Φούτσι.

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό αποτέλεσμα, όχι για τα συνδικάτα, όχι για την εταιρεία και όχι για την κυβέρνηση».

Τα περισσότερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τα πληρώματα εδάφους και καμπίνας συμφώνησαν για την παράταση του παγώματος των μισθών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όσο η αεροπορική εταιρεία θα λαμβάνει κρατική υποστήριξη.

Ωστόσο, η ένωση FNV για τα πληρώματα εδάφους και καμπίνας αρνήθηκε να συμφωνήσει με τους αυστηρότερους όρους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: Reuters