Το Γραφείο Δίωξης Σοβαρών Οικονομικών Εγκλημάτων (SFO) στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι διερευνά την καναδική βιομηχανία Bombardier για το ενδεχόμενο δωροδοκίας στη διαδικασία πώλησης αεροσκαφών στην αεροπορική εταιρία Garuda (Ινδονησία), διευρύνοντας μία παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στην αεροδιαστημική βιομηχανία.

Ειδικότερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα για τη χρήση μεσαζόντων μετά τον διακανονισμό σε υπόθεση διαφθοράς που επέτυχαν οι αρμόδιες αρχές με την ευρωπαϊκή Airbus τον Ιανουάριο και μία συμφωνία δικαστικού διακανονισμού με την βρετανική εταιρία παραγωγής κινητήρων Rolls-Royce το 2017. Αμφότεροι οι διακανονισμοί αφορούσαν πωλήσεις αεροπλάνων ή κινητήρων στην Garuda και σε αεροπορικές εταιρείες άλλων χωρών.

«To SFO διερευνά τη Bombardier Inc για το ενδεχόμενο δωροδοκίας και διαφθοράς σε σχέση με τα συμβόλαια ή τις παραγγελίες από την Garuda στην Ινδονησία» ανέφερε χθες το ίδιο γραφείο.

«Καθώς πρόκειται για μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, το SFO δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω» την υπόθεση, πρόσθεσε το SFO.

Σημειώνεται ότι είναι η εταιρεία που μέσω θυγατρικής της στην Αυστρία προμηθεύει τους κινητήρες για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Πρόσφατα ο Καναδάς απαγόρευσε τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ