Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης της Ρωσίας, το περίφημο Sukhoi Su-57 αναμένεται να ενταχθεί στις τάξεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές του μήνα, ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να πείθει μεγάλη μερίδα Αμερικανών αναλυτών άμυνας, για τις ικανότητες και τις δυνατότητες του.

Μια πρόσφατη έκθεση αναλυτών της RAND, της μεγαλύτερης και πιο γνωστής δεξαμενής σκέψης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφέρει ισχυρά επιχειρήματα και ασκεί σκληρή κριτική τόσο στην «διαφήμιση» του stealth μαχητικού από τη Ρωσία, όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Ειδικότερα, οι Αμερικανές αναλυτές επισημαίνουν την «αχίλλεια φτέρνα» του Su-57, δηλαδή το γεγονός ότι το stealth μαχητικό δεν θα διαθέτει κινητήρα δεύτερης γενιάς, σε αντίθεση με τους «Αμερικανούς» ανταγωνιστές του, ένα πραγματικά αδύναμο σημείο, που μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι και τα 76 μαχητικά αεροσκάφη Su-57 που θα ενταχθούν επισήμως στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις εντός της δεκαετίας, θα διαθέτουν κινητήρα πρώτης γενιάς, κάτι που θα επηρεάζει τόσο την απόδοσή τους, όσο και τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά, που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις «stealth» ιδιότητες, που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως το Su-57 δεν θα διαθέτει.

Παρόλο που τα πρωτότυπα μαχητικά αεροσκάφη είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να ενσωματώνουν τον κινητήρα «Izdeliye 30» δεύτερης γενιάς, εντούτοις εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από κινητήρες πρώτης γενιάς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της RAND: «Όλα τα πρωτότυπα του Su-57 που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν πράγματι τον κινητήρα AL-41F1, που αναπτύχθηκε με βάση το σοβιετικό κινητήρα AL-31F και που είναι εγκατεστημένος στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27».

Πηγή: onalert.gr