Η Ταϊβάν γείωσε ολόκληρο το στόλο της με 140 περίπου μαχητικά αεροσκάφη F-16, αφότου ένα από τα αεροπλάνα συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής αποστολής την Τρίτη το βράδυ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι το μονοθέσιο F-16 εξαφανίστηκε από τις οθόνες ραντάρ πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση από την αεροπορική βάση Hualien, στην ανατολική ακτή του αυτοδιοικούμενου νησιού, στις 6:05 μ.μ. τοπική ώρα. Ο πιλότος του αεροσκάφους δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του μαχητικού στόλου της Ταϊβάν, ο οποίος επεκτείνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς τα πολεμικά αεροσκάφη από την Λαϊκή Πολεμική Αεροπορία της Κίνας παραβιάζουν τις εναέριες ζώνες της χώρας.

Η Κίνα διεκδικεί την πλήρη κυριαρχία επί της Ταϊβάν, παρόλο που οι δύο πλευρές έχουν κυβερνηθεί χωριστά από το τέλος ενός εμφυλίου πολέμου το 1949. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε ξοδέψει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια φέτος για να ενισχύσει την εθνική άμυνα ενάντια σε κινεζικές εισβολές, ανέφερε το Reuters.

Τα F-16 αντιπροσωπεύουν μία από τις βασικές μορφές άμυνας της Ταϊβάν ενάντια σε πιθανές κινεζικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της και η Ταϊπέι προσπαθεί να προσθέσει νεότερα, αναβαθμισμένα μοντέλα στο στόλο της. Τον Αύγουστο, ολοκλήρωσε την αγορά 66 νέων F-16 από την Ουάσινγκτον στη μεγαλύτερη πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Το ατύχημα της Τρίτης ήταν το δεύτερο που αφορούσε μαχητή της Ταϊβάν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Ένα F-5 συνετρίβη στα τέλη Οκτωβρίου, ανέφερε το Reuters.

 

(Με πληροφορίες από CNN, huffingtonpost.gr)